Kdy sklízet cibuli? Sklizňovou zralost snadno poznáme, správně sklizená cibule je trvanlivá a kvalitní
Cibule patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny a mnoho jídel naší kuchyně se bez ní neobejde. Na zahradě si ji můžeme snadno vypěstovat a správně sklizená a usušená nám vydrží řadu měsíců. Poradíme, jak postupovat.
Cibuli pěstujeme buď ze sazečky nebo ze semínek. Výsev i výsadbu provádíme brzy na jaře, pouze ozimou cibuli vysazujeme už na podzim. Sazečku vysazujeme od března do dubna, do půdy ji klademe mělce. Cibule výborně prospívá v řádcích, které se střídají s řádky mrkve. Rostliny se vzájemně chrání před škůdci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklízet cibuli
Z vysazené sazečky začne brzy růst chutná nať. Pokud nať rádi používáme na zdobení jídel a průběžně ji trháme, musíme počítat s tím, že cibule porostou pomaleji a budou menší. Když máme cibuli vysázenou příliš hustě, postupně ji protrháváme k přímému konzumu. Začátkem července již natě ztrácí svěžest a blíží se období sklizně.
- Cibuli raději nezaléváme, a to především před blížící se sklizní. Předcházíme tím náchylnosti k hnilobě a plesnivění při skladování. Sušší půda má dobrý vliv na správné vyzrávání a delší trvanlivost cibule.
- Cibule pěstovaná ze sazečky dorůstá ke sklizni v druhé polovině července, cibule pěstovaná ze semínek přibližně o měsíc později.
- Sklizňovou zralost cibule, pěstované ze sazečky, snadno poznáme. Její natě se začnou pozvolna pokládat (sklápět na stranu). Cibule se pokládají vždy v rozmezí několika dnů. Sklízíme vždy jen tu cibuli, která se položí, na ostatní počkáme.
- Při sklizni cibuli jednoduše vytáhneme ze záhonu. Pokud to jde hůře, pomůžeme si špičatou kovovou lopatkou nebo rýčem.
Jak sušit cibuli
O sklizenou cibuli dobře pečujeme.
- Sušíme ji rozloženou v jedné vrstvě na suchém a vzdušném místě, nejlépe pod střechou.
- Jakmile bude cibule dobře prosušená, což bude trvat asi tři týdny, můžeme ji dát do bedniček (i do více vrstev) a přitom ji zbavit odpadávající vysušené natě, nebo ji svázat a zavěsit.
- Cibuli skladujeme na suchém a vzdušném místě. Občas ji zkontrolujeme a pokud objevíme nahnilý kus, hned ho odstraníme.
Cibule je v kuchyni nepostradatelná, na ukázku pro vás máme recept na bramborový guláš, ve kterém cibule nesmí chybět.
Komentáře