Jak a kdy správně osolit maso na guláš. Důležité je postupné přidávání soli
Osolit maso je základ, který musíme bezpodmínečně dodržet. Neosolené maso by nám nechutnalo a nezachrání to ani dodatečné dosolení na talíři. Solení masa má zkrátka svá pravidla a solení guláše jakbysmet. A jaká pravidla to jsou?
Máme několik druhů soli a to i přes to, že se vždy jedná o chlorid sodný. Klasická kuchyňská sůl má tvar krychliček a když s ní osolíme maso, má tendenci se od něj odrážet a odskakovat. Vločková sůl má podobu placatých vloček, které k masu lépe přilnou a ochutí ho výrazněji. Potom máme ještě speciální soli, například Himalájskou růžovou sůl nebo Havajskou černou sůl, kterými ochucujeme jídlo až na talíři.
Mohlo by vás zajímat
Kdy solit maso na guláš
Nejlepší je solit postupně, tak zajistíte, že maso bude ochucené i do hloubky a ne jen na povrchu.
- Maso před vařením necháme v pokojové teplotě, pokud bychom ho dali z lednice hned do hrnce, utrpělo by teplotní šok a zbytečně by ztratilo na kvalitě i chuti.
- Kostky na guláš částečně osolíme a necháme chvilku odpočinout. Mezitím pokrájíme cibulku a zpěníme ji na sádle.
- Maso dáme na cibulku a osolíme. Necháme pořádně opéct ze všech stran.
- Zalijeme vodou a vaříme doměkka.
- Přidáme koření, ochutnáme a podle potřeby naposledy dosolíme.
Guláš můžeme připravit z různých surovin. Nemusí ani obsahovat maso. Oblíbené jsou houbové nebo fazolové guláše. Masožravci ale ocení, že do guláše mohou použít různé druhy masa, a to mimo klasického hovězího, vepřového a drůbežího také třeba zvěřinu. Jak připravit guláš ze srnčího masa, to nám ukáže následující videorecept.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy péct zázvorky, aby do Vánoc změkly? Jak připravit toto tajemné cukroví s vůní zázvoru a čím ho nakypřit
Sůl nad zlato: Tu vločkovou maldonskou milují Jamie Oliver i anglická královna!
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře