Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aby byly krajíčky pečiva z pekárny úhledné a bez díry po vytažených hácích, je nutné je z těsta včas vyndat. Poradíme, ve které části programu můžeme hnětací háky z těsta vytáhnout a jak to nejlépe udělat.

Domácí pekárna sama uhněte, vykyne i upeče chutný chléb. Pokud máme z hotového pečiva nakrájet úhledné krajíčky bez dír po vytažených hácích, je třeba je z těsta v pekárně vyndat ještě před tím, než začne závěrečná fáze programu, pečení.

Kdy a jak vyndat hnětací háky z pekárny

Programy různých typů pekáren se maličko liší, ale vždy pomůže návod na pekárnu a náš postup, jak hnětače vyjmout. Musíte znát průběh základního programu vaší pekárny, jeho fáze. Pokud nevíte, tady poradí návod k pekárně.

  1. Kdy hnětače vyjmeme? Háky vytáhneme před třetím, závěrečným kynutím, po kterém už následuje jen pečení.
  2. Jak hnětače vyndáme? Pekárnu nevypínáme, jen ji otevřeme a háky z těsta vyjmeme namoučenými prsty.
  3. Háky se dají dobře vytáhnout i prsty namočenými ve vodě nebo troše oleje.
  4. Pokud se hnětače vyjmout nedaří, pomůžeme si jejich nadzvednutím vidličkou. Pozor, ať přitom dno formy pekárny nepoškrábete.
  5. Poté těsto urovnáme, pekárnu zavřeme a necháme ji celý program dokončit.

Domácí pekárna

Výroba vlastního domácího chleba se stala hitem na začátku roku 2020 během koronavirové pandemie. Do té doby se jednalo spíše o koníček snaživých hospodyněk; ono totiž upéct dobrý kváskový chleba…

Nebo pekárnu necháte jen zadělat a vykynout těsto, které pak upečete v troubě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky