Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med má krásnou zlatou barvu a sladkou květinovou chuť, která je od běžného medu odlišná a rozhodně stojí za vyzkoušení, zvlášť v období, kdy jsou žluté pampelišky doslova na každém kroku. Po zavaření med vydrží do další sezóny.

Příprava pampeliškového medu je tradicí, kterou jsme převzali od našich babiček. Med využíváme jako sladidlo do limonád, čajů, kaší, jogurtů, k přelití moučníků nebo k namazání na pečivo, i přesto, že konzistence pampeliškového medu je řidší než u medu od včelek. Pampelišky neoplachujeme, a proto jsou místo a načasování sběru zásadní pro skvělý med. 

Kdy a kde trhat květy pampelišek na med

To, co dělá pampeliškový med výborným, je pyl z pampelišek, kterého musí být dostatečné množství, samozřejmě jej nesmíme zničit opláchnutím z květů. Pampelišky proto po sběru pouze mechanicky očistíme od případných broučků. 

  1. Květy pampelišek trháme ideálně od dubna do května, kdy jsou v plném rozkvětu. 
  2. Pro sběr zvolíme čisté místo vzdálené od silnice, aut a pejsků. Ideálním místem je vlastní zahrada, okraj lesa nebo louka. 
  3. Květy trháme za slunného a suchého počasí, a to kolem poledne, kdy jsou nejvíce rozevřené. 
  4. Vybíráme jen ty zdravé, bez poškození, a trháme žluté hlavičky bez stonků
  5. Květy nemyjeme, pouze odstraníme viditelný hmyz. Můžeme je také na chvíli rozložit a nechat hmyz samovolně vylézt. 

Tip: Na jednu dávku medu potřebujeme přibližně 400 květů pampelišek. Zdá se to možná jako velké množství, avšak za pěkného počasí a s pomocníky to jde snadno.

Pampeliškový med si můžete uvařit podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli