Kdy dát houby do omáčky? Poradíme dvě možnosti
Houbová omáčka je jedna z klasických českých omáček. Připravujeme ji z lesních hub, ideálně z čerstvě nasbíraných. Použít můžeme také houby sušené nebo mražené. A pokud nemáme houby lesní, dobře poslouží i žampióny.
Houby, které doneseme z lesa, zpracujeme co nejdříve. Na omáčku se hodí velmi dobře hřibovité houby - především hříbky a suchohřiby. Již v lese je zbavíme zeminy a nečistot (např. jehličí) a doma je ještě zkontrolujeme. Pak houby rychle opláchneme pod tekoucí vodou nebo jen otřeme hadříkem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy dát houby do omáčky
Zahušťujete houbovou omáčku jíškou nebo jen záklechtkou (moukou rozmíchanou ve vodě)?
- Pokud houby zahušťujete jíškou, postupujte takto: V jednom hrnci na rozpáleném oleji a nakrájené cibulce osmažte houby s kmínem, v druhém hrnci připravte jíšku a zalijte ji tekutinou (např. vodou, vývarem, mlékem, smetanou). Vznikne omáčka a tu je potřeba 20 minut pozvolna vařit. Do hotové omáčky přidejte osmažené houby a ještě společně krátce provařte (asi 5 minut). Na postup přípravy omáčky se můžete podívat v úvodním videu.
- Pokud houby zahušťujete moukou rozmíchanou v tekutině (záklechtkou), postupujte takto: Na tuku osmažte cibuli, přidejte houby a také koření. Asi po deseti minutách podlijte směs vodou (nebo vývarem), dále přidejte vodu (mléko), ve které jste rozmíchali mouku, a společně povařte asi 20 minut. Smetana omáčku krásně zjemní. Podívejte se, jak uvařit houbovou omáčku z praváků.
Hotovou omáčku podáváme s knedlíkem, bramborami či těstovinami. Můžeme k ní přidat vařené nebo pečené hovězí maso, ale není to nutné. Vhodné je také vajíčko.
Komentáře