Jak připravit zázvorový čaj a kdy je nejlepší přidat oddenek do čaje
Zázvor je léčivá rostlina pocházející z Číny a Indie. Léčivý je její dužnatý oddenek, který se nejčastěji používá do nápojů i k vaření. V následujícím článku se zaměříme na čaj a konkrétně na to, kdy a kolik zázvoru máme do čaje dát.
Na co je dobrý zázvorový čaj? Zázvor je známý především pro své pozitivní účinky při boji s nachlazením nebo chřipkou. Podle lidového léčitelství se doporučuje pro snižování teploty, k regulaci pocení a zahřívání organismu. Nic se ale s množstvím nemá přehánět, což platí i pro zázvor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy dát zázvor do čaje
V zimním období je dobré zalévat zázvor horkou vodou o teplotě 90–100 °C, na jaře a v letním období nám postačí voda teplá 70 °C.
- Očištěný a nastrouhaný nebo pokrájený zázvor zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat 5–10 minut.
- Po 10 minutách scedíme nebo vyjmeme zázvor a můžeme přidat med s citrónem. Kdo chce intenzivní chuť, může zázvor ponechat v čaji.
- Zázvor lze kombinovat také se skořicí nebo hřebíčkem.
- TIP: Ať nemusíte cedit celou konev s čajem nebo lovit sítkem kousky zázvoru, použijte sítko na čaj.
A pokud máte raději něco ostřejšího, zkuste si podle našeho videoreceptu připravit domácí zázvorovici. Mimo jiné ji použijete jako vynikající vánoční nebo narozeninový dárek.
Komentáře