Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat zralý rakytník? Poradíme, kdy je nejlepší plody otrhat na zpracování
Zdroj: Pixabay

Maličké žluté plody rakytníku jsou díky velkému obsahu vitamínů a dalších biologicky cenných látek téměř elixírem zraví. Dozrávají v druhé půli léta a na podzim. Jejich sklizeň není díky trnům na větvích úplně snadná.

Rakytník řešetlákový je opadavý keř, který od pozdního léta až do podzimu zdobí maličké, nádherně žluté plody. Plody rakytníku jsou plné vitamínu C a podporují naši imunitu. V poslední době tak rakytník na své zahradě pěstuje a sbírá stále více lidí.

Kdy je zralý rakytník

Plody rakytníku mají často velmi kyselou chuť, a tak mnozí nevíme, jak poznat správnou zralost, podle čeho.

  • Nejjistěji správnou zralost poznáme podle odrůdy a měsíce, kdy mají plody dozrávat - některé odrůdy zrají již v půli července (oblíbená odrůda Sluníčko), jiné až na přelomu září a října (nejpozdnější jsou odrůdy Leikora nebo Hergo).
  • Zralost lze také poznat podle barvy plodů rakytníku (opět se lehce liší v závislosti na odrůdě) - barva může být od sytě žluté po nádherně svítivou oranžovou.
  • Pamatujte si, že plody rakytníku by neměly přezrát, klesá v nich pak obsah důležitých látek.

Rada na závěr: Než do zahrady vysadíte rakytník řešetlákový, plný vitamínů a dalších biologicky cenných látek, přečtěte si o odrůdách co nejvíce. Jen tak se rozhodnete pro tu správnou právě pro vaši zahradu. A nezapomeňte i na to, že rakytník ke svému opylení potřebuje také samčí rostlinu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky