Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát je výborným jídlem pro slavnostní příležitosti. Skvěle se hodí k řízkům, ať už masovým, zeleninovým či houbovým. Salát připravujeme vždy s předstihem, protože nejlépe chutná po krátkém uležení, když se chuť a vůně náležitě rozvinou.

Na bramborový salát vaříme brambory ve slupce. Vybíráme si kvalitní a zdravé brambory střední velikosti. Příliš velké brambory potřebují k uvaření zbytečně dlouhý čas. Stejně tak nepoužíváme brambory různých velikostí, protože velké by ještě byly nedovařené, ale malé by se už rozvářely. Na salát jsou nejvhodnější brambory typu A, protože jsou pevné a nerozváří se.

Kdy loupat brambory na salát

Rada je velmi jednoduchá.

  • Brambory zásadně loupeme až po uvaření. Jde to pak velmi rychle.
  • Před loupáním je necháme alespoň částečně zchladnout, během chladnutí zpevní a budou se lépe loupat než horké brambory (tzn. nebudeme mít popálené prsty).
  • Brambory si velmi dlouho drží teplo. Pokud je potřebujeme loupat co nejdříve, ale zatím jsou horké, ochladíme je studenou vodou. Můžeme je dát do hrnce, zalít studenou vodou a tu postupně několikrát vyměnit. Brambory brzy vychladnou a můžeme je dále zpracovat.

Na závěr jsme vybrali recept, který vám připomene Vánoce. Bramborový salát se smaženým kaprem je v mnohých rodinách nejoblíbenějším vánočním jídlem. Přejeme dobrou chuť.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky