Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy přidat smetanu do omáčky? Máme pro vás 3 důležité rady
Zdroj: Toprecepty

Omáčky jsou nepostradatelnou součástí mnoha chutných pokrmů. Dodávají jídlu tu správnou, bohatou a krémovou chuť. Jedním z klíčových ingrediencí pro vytvoření té nejlepší krémové omáčky je smetana. Důležitou otázkou ale je, kdy přesně ji do omáčky přidat.

Smetana je nejtučnější částí mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Pravidlem je, že čím je smetana tučnější, tím má vyšší tepelnou stabilitu. Na jejím správném výběru si musíme dát záležet, protože se projeví ve výsledné kvalitě a chuti omáčky.

Máme několik možností:

  • Smetana na vaření má obvykle kolem 12 % tuku. Problémem je u ní špatná tepelná stabilita. Při vysokých teplotách se sráží. 
  • Zakysaná smetana má od 12–30 % tuku. Vhodná je do omáček, které mají sladší chuť.
  • Smetana ke šlehání je nejtučnější a je u ní nejmenší riziko srážení. Omáčka bude díky vysokému obsahu tuku lahodnější a krémovější.

Kdy přilít smetanu do omáčky

Máme pro vás několik rad:

  1. Smetanu před přidáním do omáčky zahřejte na pokojovou teplotu. Díky tomu nedojde k výrazným změnám teploty, které by mohly způsobit srážení smetany.
  2. Smetanu přidejte až jako poslední surovinu. Už ji nevařte, jen krátce prohřejte a promíchejte v omáčce. 
  3. Smetanu přidávejte postupně, přitom míchejte.

Tip: Aby se omáčka nesrazila, nejprve zamíchejte do smetany trošku cukru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky