Kdy přidat smetanu do omáčky? Máme pro vás 3 důležité rady
Omáčky jsou nepostradatelnou součástí mnoha chutných pokrmů. Dodávají jídlu tu správnou, bohatou a krémovou chuť. Jedním z klíčových ingrediencí pro vytvoření té nejlepší krémové omáčky je smetana. Důležitou otázkou ale je, kdy přesně ji do omáčky přidat.
Smetana je nejtučnější částí mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Pravidlem je, že čím je smetana tučnější, tím má vyšší tepelnou stabilitu. Na jejím správném výběru si musíme dát záležet, protože se projeví ve výsledné kvalitě a chuti omáčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výběr smetany do omáček
Máme několik možností:
- Smetana na vaření má obvykle kolem 12 % tuku. Problémem je u ní špatná tepelná stabilita. Při vysokých teplotách se sráží.
- Zakysaná smetana má od 12–30 % tuku. Vhodná je do omáček, které mají sladší chuť.
- Smetana ke šlehání je nejtučnější a je u ní nejmenší riziko srážení. Omáčka bude díky vysokému obsahu tuku lahodnější a krémovější.
Kdy přilít smetanu do omáčky
Máme pro vás několik rad:
- Smetanu před přidáním do omáčky zahřejte na pokojovou teplotu. Díky tomu nedojde k výrazným změnám teploty, které by mohly způsobit srážení smetany.
- Smetanu přidejte až jako poslední surovinu. Už ji nevařte, jen krátce prohřejte a promíchejte v omáčce.
- Smetanu přidávejte postupně, přitom míchejte.
Tip: Aby se omáčka nesrazila, nejprve zamíchejte do smetany trošku cukru.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
3D dorty se svým tvarem podobají skutečným předmětům a přitom báječně chutnají
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Komentáře