Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké skládanky jsou spolu s vanilkovými rohlíčky na samém vršku pomyslného žebříčku oblíbených druhů vánočního cukroví. Linecké má tu výhodu, že ho můžeme upéct do zásoby a plnit, až nadejde jeho čas.

Linecké cukroví má mnoho variant - jde tedy o univerzální těsto, které se dá plnit a zdobit mnoha způsoby. Cukroví je po upečení křehké, ale rychle ztvrdne. Musí se promazat náplní a nechat uležet, aby získalo vlastnosti, kvůli kterým ho máme rádi.

Kdy péct linecké

Aby cukroví změklo a zvláčnělo, pečeme ho v prvním adventním týdnu, 3–4 týdny před Vánoci. Vůbec nic se však nestane, pokud ho upečeme dříve a uložíme v dózách s víkem - ani později, plníme-li ho vlhčí nádivkou nebo krémem, který urychlí rozležení cukroví. Linecké patří mezi polotovary s delší trvanlivostí. Nejčastěji ho plníme marmeládou, díky které získá svou vláčnost.

V našem videu se můžete podívat na přípravu lineckého cukroví z domácí pekárny:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky