Kdy péct zázvorky? Toto tradiční vánoční cukroví pečeme s dostatečným předstihem
Zázvorky patří k vánočnímu cukroví, které má svou dlouholetou tradici. Již při jejich pečení se z trouby line neodolatelná vůně, ale můžete si nechat zajít chuť, protože po upečení byste si na zázvorkách vylámali zuby. Potřebují čas na změknutí.
Zázvorky jsou opravdu speciální vánoční cukroví. Při jejich přípravě totiž mohou nastat mnohá úskalí, ať už je to práce s lepivějším těstem, nakypření nebo správné proschnutí těsta. Zázvorky vypadají na talíři mezi ostatními zdobenými druhy cukroví obyčejně, ale po změknutí mají lahodnou pikantní chuť zázvoru, které nikdo neodolá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy péct zázvorky
Zázvorky jsou po upečení měkké jen pár vteřin, což může mnohé vyděsit pod dojmem, že veškerá práce přišla vniveč. Ale nemějte obavy, máme pro vás několik tipů, díky kterým budou zázvorky brzy měkké a začnou se vám rozplývat na jazyku.
- Zázvorky jsou jedno z prvních vánočních cukroví, které pečeme. Pečeme je alespoň tři neděle před Štědrým dnem. Díky tomu budou mít zázvorky dostatek času na změknutí.
- Zázvorky skladujeme v uzavřené papírové krabici a jednotlivé vrstvy prokládáme papírovým ubrouskem. Umístíme je do sucha, chladna a temna.
- Aby dříve změkly, můžeme dovnitř krabice přidat rozkrojené jablko.
- Vyzkoušejte do těsta přidat máslo nebo Heru, zázvorky pak změknou rychleji.
Jak upéct zázvorky
Těsto na zázvorky nejčastěji připravujeme z hladké mouky, cukru, vajec a mletého zázvoru. Jako kypřidlo se dříve přidávalo amonium, které dobře nahradíme kypřicím práškem nebo jedlou sodou. Lze však úplně vynechat. Výsledné zázvorkové těsto je lepivé, takže doporučujeme při vykrajování podsypávat moukou. Zázvorky necháme zaschnout a poté pečeme.
Zázvorky jako od maminky připravíte podle našeho podrobného videonávodu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy péct zázvorky, aby do Vánoc změkly? Jak připravit toto tajemné cukroví s vůní zázvoru a čím ho nakypřit
Jak na měkké zázvorky: Zázvorky potřebují na změknutí čas, a když jim trochu pomůžeme, budou brzy měkké jako obláčky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře