Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aby nebyla omáčka moc řídká nebo hustá, aby byla správně dochucená - to potrápí nejednoho začátečníka. V postupu receptu bývá lakonická věta "dochutíme octem" zdrojem začátečníkovy frustrace. Zkusíme poradit, jak se tohoto úkolu zhostit se ctí.

Ochucení omáčky nemůžeme brát na lehkou váhu. Mějme na paměti, že výrazná ochucovadla jako sůl, koření nebo ocet přidáváme vždy postupně, abychom to nepřehnali, protože se tento krok těžce napravuje, pokud je to vůbec možné. Rady našich babiček nám pomohou ke zdárnému výsledku.

Kdy přidat ocet do omáčky

V několika stručných bodech vám poradíme, jak snadno na to:

  • Jemné omáčky nemusíme kyselit octem, stačí použít zakysanou smetanu namísto sladké.
  • Ocet (pokud to v receptu není uvedeno) většinou přidáváme až v závěru vaření
  • Protože je klasický ocet poměrně agresivní a mohl by se v omáčce srazit, zacházíme s ním velmi obezřetně.
  • Ocet nejdřív necháme přejít varem a teprve poté přidáme do omáčky. Předejdeme tím jejímu sražení.
  • Omáčku pak už jen prohřejeme a podáváme s oblíbenou přílohou.
Začátečníkům nabízíme názorný videorecept na přípravu výborné koprové omáčky, kterou jemně kyselíme octem. Můžete ji připravit také z přebytku cuket, vyzkoušíte?

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář