Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka je směs tuku, mouky a cukru, kterou zdobíme koláč. Po upečení dodává moučníku správný křupavý ráz a samozřejmě také sladkost, a to díky obsaženému cukru. Mnozí ji znají pod pojmem žmolenka, posypka nebo posýpka.

I u drobenky je více variant, jak ji připravit. Nejběžněji se připravuje z másla, cukru krystalu a hrubé mouky, ale někteří nedají dopustit na drobenku z oleje. Cukr je možné zaměnit za moučkový a hrubou mouku za polohrubou. Další vychytávkou je přidání prášku do pečiva.

Kdy se dává drobenka na moučník

Moučník s drobenkou musíme péct na nižší teplotu, aby se nám neroztekla. Ideální teplota je 180 °C.

  • Drobenku dáváme na těsto před vložením do trouby.
  • Těsto drobenkou posypeme v dostatečné vrstvě.

Drobenku je možné také ochutit a dopřát tím koláči další paletu chutí. Přidat k ní můžeme třeba vločky, skořici, rum nebo ořechy. I zde máme prostor pro zkoušení a objevování nových variant.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky