Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka je pomyslnou korunou na každém koláči, protože dokáže koláč chuťově i vzhledově pozvednout. Tuto křupavou směs často nazýváme také žmolenka či posypka a připravuje se jen ze základních surovin.

Drobenka je směs, připravovaná pouze ze tří surovin - mouky, cukru a másla. Moučníku dodává křupavý ráz a sladkost. Mnozí nedají dopustit na drobenku z oleje, místo másla. Co se týče mouky, vybíráme spíše hrubou nebo polohrubou.

Kdy se dává na koláč drobenka

Pravý čas, kdy posypat koláč drobenkou se může lišit recept od receptu. Avšak ve většině případů koláč posypeme těsně před vložením pekáče do trouby.

  • Výjimkou mohou být těsta příliš řídká, která potřebují nejprve čas zpevnit, než na ně drobenku naneseme.
  • Stejně tak bychom měli dávat pozor na těsta, která se příliš dlouho pečou, mohlo by hrozit to, že se drobenka spálí.
I tradiční posypku je možné ozvláštnit - poradíme vám, jak jednoduše ochutit drobenku. Vyzkoušejte přidat vanilku, skořici i namleté ořechy či strouhaný kokos. Máte tip, jak nezvykle ochutit drobenku? Podělte se s námi o další inspiraci.

 

Komentáře

Další tipy a triky