Kdy a jak sklízet dýně? Při dobrém postupu a správném skladování nám dýně v dobré kvalitě vydrží až do jara
Dýně sklizené ve správné zralosti jsou vlastně přirozenou a trvanlivou domácí konzervou. Sklizeň dýní má jednoduchá pravidla, stačí se jimi řídit a poté dýně správně uskladnit. Pak již jen můžeme zkoušet další a další výborné recepty.
Dýně jsou chutnou a výživnou součástí našeho jídelníčku. Nejlepší jsou z vlastní zahrady, navíc jejich pěstování není složité. Stačí jim dostatek prostoru, vláha, výživná půda a dobrá poloha. Úroda bývá vysoká a při dobrém skladování vydrží celou zimu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a jak sklízet dýně
Správné načasování sklizně je základem úspěchu:
- Dýně musí být dobře vyzrálé, pak jsou trvanlivé.
- Sklízíme je i se stopkou, v délce přibližně 5 cm. Můžeme si vzít na pomoc zahradní nůžky.
- Sklizeň provádíme během příjemných slunečných a suchých dnů, zavčas než se objeví první ranní mrazíky, což je obvykle koncem září.
- Ke skladování se hodí pouze zdravé kusy - nesmí být potlučené, proto s nimi při sklizni zacházíme opatrně.
- Dýně napadené hnilobou si domů nenosíme, nejsou vhodné ke konzumaci.
- Sklizené dýně rozložíme na suchém a vzdušném místě, přes den je můžeme dát na slunce, pozvolna se dosuší a stopky zaschnou.
- Poté dýně teprve očistíme, omyjeme z nich zbytky zeminy a uložíme je.
Které dýně spotřebovat nejdříve
Začneme tím, co by dlouho nevydrželo, ale je vhodné ke konzumu:
- Nejdříve spotřebujeme kusy, které ještě nejsou dostatečně vyzrálé, ale sklidili jsme je, protože již hrozily první ranní mrazíky.
- Menší kusy spotřebujeme dříve než velké.
- Dále spotřebujeme kusy, které jsme sklidili bez stopek. Místo po stopce se totiž může stát vstupní branou pro infekci a dýně by se mohla začít kazit.
Dýňových dobrot a specialit je mnoho. Jedním z lákavých jídel jsou kuřecí kousky v dýňové omáčce, které snadno připravíme podle názorného videa:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy sklízet dýně, aby vydržely co nejdéle? 10 tipů pro dlouhou trvanlivost
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře