Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý rok se těšíme na novou úrodu. Kdo by neměl rád brambory jen tak vařené či pečené s máslem a solí, nebo bramborový salát, či jiné a další oblíbené pokrmy z tohoto pěstitelského skvostu. Věčné dilema každého pěstitele je, kdy je ten správný čas na sklizeň naší úrody.

Brambor je skromná plodina bohatá na mnoho vitamínů a živin. Zároveň je základem mnoha skvělých kulinářských dobrot. Bez brambor by naše česká kuchyně byla velmi chudá na bohatost a rozmanitost. Spousta zahrádkářů si brambory pěstuje doma. Každý má osvědčené odrůdy, ale pro někoho je těžké určit období, kdy má vyrazit na své záhony a sklidit úrodu.

Brambory na zahradě

Sice je to plodina nenáročná a celkem jednoduchá na pěstování, ale i tak je mnoho faktorů, které ovlivňují sklizeň brambor. Jeden z těch nejdůležitějších je počasí. Bohužel je to faktor, který se nedá ovlivnit. Ale místo, kde brambory pěstujeme, už je v naší režii. Sklizeň můžeme ovlivnit i dobou výsadby a výběrem vhodné odrůdy. Odrůdy dělíme podle vegetační doby (od výsadby do zralosti) na:

  • velmi rané - 90–110 dní
  • rané - 110–120 dní
  • polorané - 120–130 dní
  • polopozdní - 130–145 dní
  • pozdní - 145 a více dní

Hurá na brambory!

A kdy tedy sklízet naši vypěstovanou úrodu?

  • Velmi rané a polorané odrůdy jsou nejvhodnější k přímému konzumu. Sklízet je můžeme ihned po odkvětu, když jsou listy ještě zelené. Slupka na bramborech je tenká, brambory obsahují méně škrobů.
  • Polorané, polopozdní a pozdní odrůdy brambor jsou vhodné ke skladování. Zde se budeme řídit bramborovou natí. Jakmile začne nať žloutnout, lehat si a usychat, je to známka toho, že je čas začít sklízet. Pak už jen stačí začít přemýšlet, jaký báječný recept doma v kuchyni vyzkoušet.

Necháme vám zde malou inspiraci v podobě jednoho z mnoha našich videoreceptů, ale budeme rádi, když nám v komentářích napíšete, zda pěstujete své vlastní brambory a případně jaký recept z brambor máte nejraději.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky