Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně je výbornou plodovou zeleninou, která se snadno pěstuje a poskytuje bohatou úrodu. To vše za předpokladu, že ji vysejeme do vhodných podmínek a dáme jí vše, co potřebuje k růstu. Dobře vyzrálé plody jsou velmi trvanlivé a snadno vydrží až do jara.

Dýně potřebují k růstu dobře vyhnojenou půdu, slunce a dostatek vláhy. Plody pak rychle narůstají a postupně dozrávají. Pokud chceme velkou úrodu skladovat během následujících měsíců, necháme dýně dobře vyzrát, budou pak trvanlivější než dýně sklizené předčasně.

Důležité je sklizeň dýní dobře načasovat, máme pro vás několik tipů:

  1. Dýně jsou trvanlivé, pokud jsou plody dobře vyzrálé. Obdobné pravidlo platí i pro skladování cuket.
  2. Aby plody vydržely, musí být zdravé, bez povrchových poškození. Nesmí být ani potlučené, proto s nimi zacházíme opatrně.
  3. Vstupní branou infekce se může stát i místo po stopce, proto dýně sklízíme i se stopkou. Ponecháme ji v délce přibližně 5 cm, na pomoc si vezmeme zahradní nůžky.
  4. Nahnilé kusy hned zlikvidujeme, nenosíme je domů, nedáváme je mezi zdravé plody.
  5. Pro sklizeň si vybereme slunečný a pěkný den, vhodné je suché počasí. Deštivé a vlhké počasí je naopak méně vhodné.
  6. Dýně musíme sklidit před příchodem prvních mrazíků.
  7. Sklizené dýně rozložíme na suchém a vzdušném místě a necháme je pozvolna doschnout, stopky přitom zaschnou. Přes den je můžeme dát na slunce.
  8. Teprve osušené dýně očistíme a uložíme. Dokud je teplé počasí, mohou být zatím v kůlně, komoře nebo v suchém sklepě.
  9. Jakmile se začne ochlazovat, přeneseme dýně domů a uložíme je do chladnější místnosti (chodba, schodiště, ložnice). Teplota pro skladování by se měla pohybovat nad 16 °C.
  10. Nedostatečně vyzrálé, menší nebo poškozené plody a dýně bez stopek spotřebujeme co nejdříve, než se začnou kazit.

 

Touha každého pěstitele

Zásoba dýní je snem každého pěstitele, jejich skladování je snadné a vaření z nich je radost. Ideální dýní pro rychlé a snadné zpracování je hokaido.

Podle následujícího receptu si můžete připravit skvělé a jednoduché jídlo - dýni pečenou v troubě.

Přejeme dobrou chuť.

Jaké zkušenosti se sklizní a skladováním dýní máte? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře pod článek, co se vám nejvíce osvědčilo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky