Kdy sklízet dýně, aby vydržely co nejdéle? 10 tipů pro dlouhou trvanlivost
Dýně je výbornou plodovou zeleninou, která se snadno pěstuje a poskytuje bohatou úrodu. To vše za předpokladu, že ji vysejeme do vhodných podmínek a dáme jí vše, co potřebuje k růstu. Dobře vyzrálé plody jsou velmi trvanlivé a snadno vydrží až do jara.
Dýně potřebují k růstu dobře vyhnojenou půdu, slunce a dostatek vláhy. Plody pak rychle narůstají a postupně dozrávají. Pokud chceme velkou úrodu skladovat během následujících měsíců, necháme dýně dobře vyzrát, budou pak trvanlivější než dýně sklizené předčasně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy a jak sklízet dýně, aby vydržely až do jara
Důležité je sklizeň dýní dobře načasovat, máme pro vás několik tipů:
- Dýně jsou trvanlivé, pokud jsou plody dobře vyzrálé. Obdobné pravidlo platí i pro skladování cuket.
- Aby plody vydržely, musí být zdravé, bez povrchových poškození. Nesmí být ani potlučené, proto s nimi zacházíme opatrně.
- Vstupní branou infekce se může stát i místo po stopce, proto dýně sklízíme i se stopkou. Ponecháme ji v délce přibližně 5 cm, na pomoc si vezmeme zahradní nůžky.
- Nahnilé kusy hned zlikvidujeme, nenosíme je domů, nedáváme je mezi zdravé plody.
- Pro sklizeň si vybereme slunečný a pěkný den, vhodné je suché počasí. Deštivé a vlhké počasí je naopak méně vhodné.
- Dýně musíme sklidit před příchodem prvních mrazíků.
- Sklizené dýně rozložíme na suchém a vzdušném místě a necháme je pozvolna doschnout, stopky přitom zaschnou. Přes den je můžeme dát na slunce.
- Teprve osušené dýně očistíme a uložíme. Dokud je teplé počasí, mohou být zatím v kůlně, komoře nebo v suchém sklepě.
- Jakmile se začne ochlazovat, přeneseme dýně domů a uložíme je do chladnější místnosti (chodba, schodiště, ložnice). Teplota pro skladování by se měla pohybovat nad 16 °C.
- Nedostatečně vyzrálé, menší nebo poškozené plody a dýně bez stopek spotřebujeme co nejdříve, než se začnou kazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Touha každého pěstitele
Zásoba dýní je snem každého pěstitele, jejich skladování je snadné a vaření z nich je radost. Ideální dýní pro rychlé a snadné zpracování je hokaido.
Podle následujícího receptu si můžete připravit skvělé a jednoduché jídlo - dýni pečenou v troubě.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře