Kdy sklízet dýně? 5 tipů pro dobrou sklizeň
Pěstitelská sezóna pomalu končí a je už čas připravit zahradu na zimu. Brzy přijdou první mrazíky, které snadno poškodí tu nejchoulostivější zeleninu. A která to je? Především plodová, ať už rajčata, okurky nebo různé druhy dýní.
Vyplatí se sledovat předpověď a když je riziko mrazivého počasí, už neváhat a všechnu plodovou zeleninu sklidit. Určitou ochranu do sklizně poskytne zelenině bílá netkaná textilie, kterou záhony na noc přikryjeme a na den ji ještě sundáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklízet dýně
Začátečníkům pomůže několik rad:
- Dýně sklízíme postupně od srpna do října.
- Sklízet můžeme nevyzrálé i dobře vyzrálé dýně, ale nevyzrálé nejsou trvanlivé a musíme je brzy spotřebovat, kdežto vyzrálé při dobrém skladování vydrží až do jara.
- Pro delší uskladnění sklízíme co nejvíce vyzrálé dýně. Zralost poznáme podle vzhledu. Dýně jsou pěkně narostlé a vybarvené, jejich stopka zasychá (je suchá a dřevnatá), postupně zaschne ještě více.
- Sklizeň provádíme při suchém a slunečném počasí, v průběhu dne (na rozdíl od jiných druhů zeleniny, které naopak sklízíme brzy ráno nebo pozdě odpoledne).
- A pravidlo nejdůležitější: Sklizeň všech dýní musíme stihnout dříve než přijdou první mrazíky.
A recept na něco dobrého? Tou nejžádanější pochoutkou z dýní je dýňová polévka. Uvařit ji můžete podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte 7 nejlepších receptů z dýně hokkaido. S podzimní královnou se skvěle pracuje a jídla z ní výborně chutnají
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak ochránit vyřezanou dýni, aby vydržela opravdu dlouho? Ne, není třeba umět čarovat, ale je v tom trochu alchymie
Komentáře