Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy sklízet dýně? 5 tipů pro dobrou sklizeň
Zdroj: Pixabay, NoName 13

Pěstitelská sezóna pomalu končí a je už čas připravit zahradu na zimu. Brzy přijdou první mrazíky, které snadno poškodí tu nejchoulostivější zeleninu. A která to je? Především plodová, ať už rajčata, okurky nebo různé druhy dýní.

Vyplatí se sledovat předpověď a když je riziko mrazivého počasí, už neváhat a všechnu plodovou zeleninu sklidit. Určitou ochranu do sklizně poskytne zelenině bílá netkaná textilie, kterou záhony na noc přikryjeme a na den ji ještě sundáme.

Kdy sklízet dýně

Začátečníkům pomůže několik rad:

  1. Dýně sklízíme postupně od srpna do října.
  2. Sklízet můžeme nevyzrálé i dobře vyzrálé dýně, ale nevyzrálé nejsou trvanlivé a musíme je brzy spotřebovat, kdežto vyzrálé při dobrém skladování vydrží až do jara.
  3. Pro delší uskladnění sklízíme co nejvíce vyzrálé dýně. Zralost poznáme podle vzhledu. Dýně jsou pěkně narostlé a vybarvené, jejich stopka zasychá (je suchá a dřevnatá), postupně zaschne ještě více.
  4. Sklizeň provádíme při suchém a slunečném počasí, v průběhu dne (na rozdíl od jiných druhů zeleniny, které naopak sklízíme brzy ráno nebo pozdě odpoledne).
  5. A pravidlo nejdůležitější: Sklizeň všech dýní musíme stihnout dříve než přijdou první mrazíky.

A recept na něco dobrého? Tou nejžádanější pochoutkou z dýní je dýňová polévka. Uvařit ji můžete podle následujícího receptu:

Kdy sklízíte dýně vy? Budeme rádi za vaše tipy a vychytávky, které nám napíšete do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky