Kdy sklízet okurky a jak podpořit narůstání nových plodů
Okurky patří spolu s rajčaty a paprikami k naší nejoblíbenější plodové zelenině. Pro jejich úspěšné pěstování a bohatou sklizeň je důležitá přiměřená teplota, dostatek vláhy a správný postup při sklizni. Pro sběr okurek platí některá pravidla, jejichž dodržování podpoří hojné dorůstání dalších plodů.
Okurky pěstujeme buď z přímého výsevu nebo z předpěstovaných sazenic. Nejlépe se jim daří v teplejších oblastech. Můžeme je mít buď ve skleníku, fóliovníku nebo na volné půdě. Vybíráme pro ně vždy teplé a slunečné stanoviště. Vhodné je vedení výhonů rostlin po oporách nebo různých konstrukcích. Kromě toho, že je to jeden ze způsobů předcházení houbovým chorobám, budou se nám okurky lépe sklízet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy sklízet okurky
Okurky pěstované v krytých prostorách začínáme sklízet výrazně dříve než okurky pěstované ve volné půdě, kde dorůstají k první sklizni přibližně v polovině července. Doba sklizně záleží samozřejmě na různých okolnostech: na venkovní teplotě, dostatečném zavlažování, oblasti pěstování, odrůdě pěstovaných okurek i na tom, kdy jsme je vyseli nebo vysadili do půdy.
- Okurky, hlavně ty první, sklidíme co nejdříve, abychom podpořili nasazování květů na další plody.
- Okurky nenecháváme přerůstat. Nejchutnější jsou mladé plody, ale přerostlé okurky začínají tvořit semena, čímž vyčerpávají rostlinu a ta svou sílu místo do tvorby nových okurek soustředí do těch přerůstajících.
- Sklizeň provádíme nejlépe ráno nebo večer. Přes den bývá velké horko a v té době se okurky při trhání příliš zahřívají.
- Okurky nesklízíme po zalévání, když jsou vlhké. Pokud bychom je nenechali oschnout, byly by náchylné k plesnivění. To se týká většího množství okurek, ale nevadí, když sklidíme několik plodů k rychlé spotřebě.
- Okurky nakladačky sklízíme zpočátku každý den, později postačí jednou za dva nebo tři dny. Sklizňová délka se pohybuje přibližně od 5–15 cm.
- Okurky salátovky a hadovky stačí sklízet méně často. Postačí obvykle dvě až tři sklizně týdně.
Na závěr pro vás máme recept na osvěžující okurkový salát. Postup můžete zhlédnout ve videu:
Komentáře