Kdy sklízet papriky a jak poznat jejich správnou zralost? Poradíme začátečníkům
Papriky jsou velmi oblíbenou zeleninou nejen k pěstování na našich zahradách, ale hlavně ke konzumaci. Vyznačují se širokou škálou barev, velikostí a tvarů. Ale jak poznáme, kdy je paprika zralá, a zda je už vhodná k přímé spotřebě či k vaření?
Papriky jsou nedílnou součástí našich jídelníčků - ať už se jedná o celé plody, nebo usušené a umleté, určené k použití jako koření. Mnoho zahrádkářů, kteří si pěstují svou zeleninu, má na záhoně či ve skleníku velkou škálu odrůd a barev paprik. Kdo však začíná s pěstováním této skvělé a zdravé zeleniny, často tápe s otázkou, kdy vlastně papriky sklízet. Zralost totiž dělíme na dvě stádia a záleží, na co papriky budeme po sklizni používat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Když papriky křupou
Technická zralost nebo též konzumní zralost, je první stádium sklizně paprik. Tyto papriky jsou nejčastěji barvy zelené nebo světle zelené. Plody jsou křupavější a šťavnatější. Jsou vhodné nejen k přímé konzumaci, ale i např. pro plnění masem a následné upečení. Tuto zralost poznáme tak, že když plod zmáčkneme v ruce, a ten křupne, tak sklízíme. Avšak pokud bude plod tvárný, počkáme ještě pár dní. Díky včasné sklizni se rostliny nevysilují, nasadí další květy a následně plody. Úroda díky tomu bývá štědřejší.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Papriky plné barev
Botanická zralost je zralost, při které zcela vyzrálé papriky hrají všemi barvami. Nejznámější jsou červené, žluté a oranžové, ale mohou být i například hnědé či fialové. V botanické zralosti se papriky vyznačují o hodně sladší chutí. Díky barvám jsou skvělé do salátů, ovšem jsou vhodné i na zavařování, pečení, grilování nebo nakládání. Skvělou chuť dodají i polévkám či omáčkám.
Není se čeho bát, směle se pusťte do sklizně paprik. Vždy jistě vymyslíte, co báječného z nich doma připravit pro rodinu i přátele. A pokud by vám inspirace chyběla, zkuste poctivou českou klasiku - plněné papriky s rajskou omáčkou. Na postup se můžete podívat v našem videoreceptu.
Komentáře