Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou velmi oblíbenou zeleninou nejen k pěstování na našich zahradách, ale hlavně ke konzumaci. Vyznačují se širokou škálou barev, velikostí a tvarů. Ale jak poznáme, kdy je paprika zralá, a zda je už vhodná k přímé spotřebě či k vaření?

Papriky jsou nedílnou součástí našich jídelníčků - ať už se jedná o celé plody, nebo usušené a umleté, určené k použití jako koření. Mnoho zahrádkářů, kteří si pěstují svou zeleninu, má na záhoně či ve skleníku velkou škálu odrůd a barev paprik. Kdo však začíná s pěstováním této skvělé a zdravé zeleniny, často tápe s otázkou, kdy vlastně papriky sklízet. Zralost totiž dělíme na dvě stádia a záleží, na co papriky budeme po sklizni používat.

Když papriky křupou

Technická zralost nebo též konzumní zralost, je první stádium sklizně paprik. Tyto papriky jsou nejčastěji barvy zelené nebo světle zelené. Plody jsou křupavější a šťavnatější. Jsou vhodné nejen k přímé konzumaci, ale i např. pro plnění masem a následné upečení. Tuto zralost poznáme tak, že když plod zmáčkneme v ruce, a ten křupne, tak sklízíme. Avšak pokud bude plod tvárný, počkáme ještě pár dní. Díky včasné sklizni se rostliny nevysilují, nasadí další květy a následně plody. Úroda díky tomu bývá štědřejší.

Papriky plné barev

Botanická zralost je zralost, při které zcela vyzrálé papriky hrají všemi barvami. Nejznámější jsou červené, žluté a oranžové, ale mohou být i například hnědé či fialové. V botanické zralosti se papriky vyznačují o hodně sladší chutí. Díky barvám jsou skvělé do salátů, ovšem jsou vhodné i na zavařování, pečení, grilování nebo nakládání. Skvělou chuť dodají i polévkám či omáčkám.

Není se čeho bát, směle se pusťte do sklizně paprik. Vždy jistě vymyslíte, co báječného z nich doma připravit pro rodinu i přátele. A pokud by vám inspirace chyběla, zkuste poctivou českou klasiku - plněné papriky s rajskou omáčkou. Na postup se můžete podívat v našem videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky