Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sůl má za úkol posílit chuť jiných potravin. Ve většině případů se bez soli v kuchyni neobejdeme a u zpracovávání masa to platí dvojnásob. Kdy je ale správný čas na solení? A proč to tak je? V tomto článku si řekneme, kdy solit maso na guláš.

Existují různé rady, ve kterých se uvádí, že nějaký pokrm se má solit před vařením, jiný až po uvaření. U masa platí, že by se mělo solit syrové, protože se s ním sůl lépe spojí a zvýrazní jeho chuť. Nakonec je ale třeba výsledek ochutnat a v případě potřeby dosolit.

Kdy solit maso na guláš

Se solí musíme zacházet opatrně, přesolené jídlo se těžko napravuje. Mnohdy ani zachránit nejde.

  • Maso do guláše, které máme pokrájené na kostky, můžeme promíchat se solí a nechat chvilku odpočinout. Mezitím si připravíme cibulový základ.
  • Maso přidáme k cibulovému základu, opět trochu osolíme a necháme zatáhnout.
  • Přidáme koření, česnek, zalijeme vývarem nebo vodou, a necháme guláš vařit.
  • Před koncem vaření guláš ochutnáme a podle potřeby ještě dochutíme solí, kořením nebo třeba bylinkami.

Sůl přidaná na začátku vaření se krásně spojí s ostatními surovinami. Oproti tomu solí přidanou na konci zvýšíte celkovou úroveň slanosti jídla, ale už se nespojí s ostatními chutěmi.

 

Další tipy a triky