Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Piškot je jemný cukrářský výrobek z ušlehaných žloutků a cukru, z mouky a bílkového sněhu. Piškotové těsto se nejčastěji používá při přípravě dortů, řezů, bublanin, cupcaků a bábovek. Čím vyšší korpus, tím déle se propéká.

Piškotové těsto je jemné a nadýchané. Pokud se vyboulí nebo naopak propadne, není něco v pořádku. Pokud se nedopeče nebo spálí, jde o závažnou chybu, kvůli které musíme moučník vyhodit. Poradíme vám, jak poznat, kdy ho vyndat z trouby.

Kdy vyndat piškot z trouby

Máme několik možností, jak poznat, že je moučník upečený:

  1. Zkouška špejlí - opatrně ji zapíchneme do těsta (pokud možno ke středu piškotu) a pokud ji vytáhneme suchou bez kousků těsta, je hotovo.
  2. Korpus na dort se při správném pečení trochu vyboulí, když však pomalu klesne a červenohnědý povrch se srovná, máme upečeno.
  3. Povrch moučníku zčervená, ale neznamená to, že je upečenýZapíchneme do něj špejli a po vytáhnutí zkontrolujeme, jestli na ní neulpělo těsto.
  4. Mezi korpusem a formou se začíná tvořit nepatrná mezera - piškot se odděluje, což je známka toho, že je upečený a můžeme ho z trouby vyndat.
  5. Piškotové pláty se na okrajích pečou rychleji než uprostřed, je tedy lepší je nechat mírně připálit (a posléze odkrájet), než nechat těsto nedopečené.

Piškotový korpus na dorty můžete připravit podle videa a nezapomeňte pečlivě hlídat, kdy je čas vytáhnout ho z trouby:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli