Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibule je oblíbená zelenina našich zahrad, která přináší užitek dokonce dvakrát. Nejenže oceníme lahodnou nať, která je skvělá do pomazánek a k posypání jídel, ale hlavně vypěstujeme kvalitní a chutnou cibuli, která se snadno skladuje a v kuchyni je nepostradatelná.

Cibule je v naší kuchyni důležitou zeleninou, která dává správnou chuť celé řadě jídel. Bez ní by se nám tak dobře nevařilo. Cibule má pro nás význam i kvůli svým zdravotním benefitům a antibiotickým účinkům, mimo jiné se cibulová šťáva s medem používá při nachlazení a je považovaná za důležitý prostředek lidového léčitelství. 

Cibule na zahradě

Cibuli se daří na slunném stanovišti, ale v těžkých a zamokřených půdách je náchylná k hnilobě. Pěstovat ji můžeme ze semínek nebo také ze sazečky, přičemž druhá varianta je oblíbenější. Sazečku vysazujeme na jaře, ale pokud se jedná o ozimou odrůdu, výsadbu provedeme již na podzim.

Kdy vysazovat cibuli sazečku

Pěstování cibule ze sazečky je snadné a mezi zahrádkáři rozšířené.

  • Sazečku vysazujeme během března, případně ještě na začátku dubna
  • Cibulky dáváme do řádků tak, aby jejich vršky nepatrně vyčnívaly nad povrch půdy. V lehkých půdách můžeme sazečku vysazovat trochu hlouběji.

Jak pečovat o cibuli sazečku

Péče o cibuli není náročná. Z cibulek nejprve vyroste svěží lahodná nať, které málokdo odolá. Rádi si ji po nakrájení dáváme na namazaný chléb. Kdybychom nať seřezávali příliš, projevilo by se to menším růstem podzemních cibulí.

Podle následujícího videoreceptu můžete připravit játra na cibulce. Osmažená cibule je výtečným základem mnoha omáček, gulášů a dalších skvělých jídel.

 

Zdroj: Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší

Komentáře

Další tipy a triky