Kdy vysazovat cibuli sazečku? Podstatná je správná hloubka výsadby
Cibule je oblíbená zelenina našich zahrad, která přináší užitek dokonce dvakrát. Nejenže oceníme lahodnou nať, která je skvělá do pomazánek a k posypání jídel, ale hlavně vypěstujeme kvalitní a chutnou cibuli, která se snadno skladuje a v kuchyni je nepostradatelná.
Cibule je v naší kuchyni důležitou zeleninou, která dává správnou chuť celé řadě jídel. Bez ní by se nám tak dobře nevařilo. Cibule má pro nás význam i kvůli svým zdravotním benefitům a antibiotickým účinkům, mimo jiné se cibulová šťáva s medem používá při nachlazení a je považovaná za důležitý prostředek lidového léčitelství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cibule na zahradě
Cibuli se daří na slunném stanovišti, ale v těžkých a zamokřených půdách je náchylná k hnilobě. Pěstovat ji můžeme ze semínek nebo také ze sazečky, přičemž druhá varianta je oblíbenější. Sazečku vysazujeme na jaře, ale pokud se jedná o ozimou odrůdu, výsadbu provedeme již na podzim.
Kdy vysazovat cibuli sazečku
Pěstování cibule ze sazečky je snadné a mezi zahrádkáři rozšířené.
- Sazečku vysazujeme během března, případně ještě na začátku dubna.
- Cibulky dáváme do řádků tak, aby jejich vršky nepatrně vyčnívaly nad povrch půdy. V lehkých půdách můžeme sazečku vysazovat trochu hlouběji.
Jak pečovat o cibuli sazečku
Péče o cibuli není náročná. Z cibulek nejprve vyroste svěží lahodná nať, které málokdo odolá. Rádi si ji po nakrájení dáváme na namazaný chléb. Kdybychom nať seřezávali příliš, projevilo by se to menším růstem podzemních cibulí.
- Během růstu cibule záhony kypříme a odplevelujeme. Je to důležité, protože v zaplevelených záhonech cibule narůstá jen pomalu.
- Sklizeň provádíme obvykle v druhé polovině července, když rostliny začínají žloutnout a natě se ohýbají.
- Sklizenou cibuli dobře vysušíme na suchém a vzdušném místě. Pak ji uskladníme v bedničkách k postupné spotřebě.
Podle následujícího videoreceptu můžete připravit játra na cibulce. Osmažená cibule je výtečným základem mnoha omáček, gulášů a dalších skvělých jídel.
Zdroj: Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší
Komentáře