Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopr nám poskytuje aromatickou nať, která má v kuchyni bohaté uplatnění. Používáme ji do polévek a omáček, hodí se do salátů a nezastupitelné místo má při nakládání zeleniny. Sterilované okurky i kvašáky si bez kopru těžko představíme.

Čerstvá a mladá nať kopru je nejchutnější, oceníme ji nejen na dochucení polévek a omáček, ale i do některých salátů, a to hlavně v kombinaci se zelím nebo okurkami. Jenže kopr na záhonech postupně vykvétá a jeho nať ztrácí svěžest. Jak mít stále chutný a mladý kopr? Poradíme.

Kdy vysévat kopr na zahradě

Abychom měli stále k dispozici mladou nať kopru, je třeba semínka vysévat opakovaně, přibližně po dvou týdnech. Jakmile se nám uvolní nějaký záhon, stačí jen řádek, je třeba na kopr pamatovat a mít jeho semínka stále po ruce.

  • Do volné půdy kopr vyséváme od dubna do konce srpna. Pozdější výsevy již nemusí dorůst do sklizňové velikosti. Semínka v půdě přečkají i zimu a často vyrůstají samovolně.
  • Do skleníků a fóliovníků semínka vyséváme od března do září. Pokud jsme ale v předchozím roce kopr nechali vysemenit, začnou růst mladé rostliny na jaře hned, jak se trochu oteplí a budou mít vláhu.
  • Semínek stačí vždy vyset jen trochu, není nutné vyset rovnou celý sáček. Semínka raději vyséváme řídce, příliš husté výsevy musíme zbytečně protrhávat, navíc jsou při deštivém a teplém počasí náchylné k houbovým chorobám.
  • Kopr je sice nenáročný, ale co hlavně potřebuje, aby rychle rostl, je vláha. Proto rostliny při suchém počasí zaléváme.
  • Tip: Nízké, ale zato kompaktní odrůdy kopru můžete vysévat i do nádob na balkónech nebo terasách, rostliny budou v tom případě také potřebovat dostatečnou a pravidelnou zálivku.

Husté výsevy kopru protrháme a zužitkujeme - kopr můžeme mrazit, nakládat nebo sušit. Na záhonech ponecháme rostliny, které mezi sebou mají asi 10–15 cm, narostou pak silné a jejich květenství využijeme při zavařování nebo při nakládání kvašené zeleniny.

Podle následujícího receptu si můžete uvařit výbornou tradiční koprovku:

 

Komentáře

Další tipy a triky