Kdy vysévat kopr. Nejchutnější je svěží nať z mladých rostlin
Kopr nám poskytuje aromatickou nať, která má v kuchyni bohaté uplatnění. Používáme ji do polévek a omáček, hodí se do salátů a nezastupitelné místo má při nakládání zeleniny. Sterilované okurky i kvašáky si bez kopru těžko představíme.
Čerstvá a mladá nať kopru je nejchutnější, oceníme ji nejen na dochucení polévek a omáček, ale i do některých salátů, a to hlavně v kombinaci se zelím nebo okurkami. Jenže kopr na záhonech postupně vykvétá a jeho nať ztrácí svěžest. Jak mít stále chutný a mladý kopr? Poradíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy vysévat kopr na zahradě
Abychom měli stále k dispozici mladou nať kopru, je třeba semínka vysévat opakovaně, přibližně po dvou týdnech. Jakmile se nám uvolní nějaký záhon, stačí jen řádek, je třeba na kopr pamatovat a mít jeho semínka stále po ruce.
- Do volné půdy kopr vyséváme od dubna do konce srpna. Pozdější výsevy již nemusí dorůst do sklizňové velikosti. Semínka v půdě přečkají i zimu a často vyrůstají samovolně.
- Do skleníků a fóliovníků semínka vyséváme od března do září. Pokud jsme ale v předchozím roce kopr nechali vysemenit, začnou růst mladé rostliny na jaře hned, jak se trochu oteplí a budou mít vláhu.
- Semínek stačí vždy vyset jen trochu, není nutné vyset rovnou celý sáček. Semínka raději vyséváme řídce, příliš husté výsevy musíme zbytečně protrhávat, navíc jsou při deštivém a teplém počasí náchylné k houbovým chorobám.
- Kopr je sice nenáročný, ale co hlavně potřebuje, aby rychle rostl, je vláha. Proto rostliny při suchém počasí zaléváme.
- Tip: Nízké, ale zato kompaktní odrůdy kopru můžete vysévat i do nádob na balkónech nebo terasách, rostliny budou v tom případě také potřebovat dostatečnou a pravidelnou zálivku.
Husté výsevy kopru protrháme a zužitkujeme - kopr můžeme mrazit, nakládat nebo sušit. Na záhonech ponecháme rostliny, které mezi sebou mají asi 10–15 cm, narostou pak silné a jejich květenství využijeme při zavařování nebo při nakládání kvašené zeleniny.
Podle následujícího receptu si můžete uvařit výbornou tradiční koprovku:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat a sklízet kopr. Oblíbená aromatická rostlina je nepostradatelná při zavařování okurek
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Jak uvařit oblíbenou koprovou omáčku. Jak ji zahustit a ochutit podle osvědčených receptů
Komentáře