Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy vysévat majoránku. Drobná rostlinka potřebuje teplo a světlo
Zdroj: Pixabay, Hans

Majoránku obvykle pěstujeme z předpěstovaných sazenic, s jejichž přípravou je potřeba začít včas. K dobrému růstu musí mít dostatek světla a tepla. Sušené lístky majoránky jsou jedním z nejpoužívanějších druhů koření v naší kuchyni.

Majoránka je nepostradatelná pro oblíbená a tradiční jídla naší kuchyně. Správnou chuť dává výtečným bramborákům i karbanátkům, důležitá je také v polévkách (např. bramboračka, čočková, gulášová). Po rozemnutí majoránky mezi prsty drobné lístečky krásně zavoní. Majoránku si můžeme běžně koupit, ale přece jen ta domácí, vypěstovaná na vlastní zahrádce, chutná nejlépe.

Kdy a jak vyset majoránku

Droboučká majoránka roste pomalu a pokud si chceme rostlinky předpěstovat, nesmíme dlouho otálet. Semínka v domácím prostředí vyséváme od konce února až do poloviny března. Vyséváme je pouze mělce, dáváme je na povrch substrátu a pouze maličko zasypeme. Opatrné musí být i zalévání, nejvhodnější je použít rosení pomocí rozstřikovače. Konvička je nevhodná, protože snadno dojde k vyplavení semínek. Povrch substrátu je potřeba udržovat stále mírně vlhký, snáze to půjde za pomoci minifóliovníčku.

Jak pěstovat majoránku

Jakmile jsou semenáčky dostatečně velké, pikýrujeme je po 3–5 rostlinkách. Vyhovuje jim výživná půda, ale přímé hnojení nesnáší.  Předpěstujeme si sazeničky, které postupně dostatečně zesílí. Na konečné stanoviště rostlinky vysadíme až v druhé polovině května - majoránka nesnáší přízemní mrazíky. Vzrostlou nať majoránky sklízíme před rozkvětem a sušíme, nejlépe v elektrické sušičce, sklizeň probíhá opakovaně.

Podle následujícího videoreceptu si můžete usmažit báječné bramboráky, majoránka v této dobrotě rozhodně nesmí chybět.

 

Komentáře

Další tipy a triky