Jak upéct kefírovou buchtu? Jednoduchý a rychlý moučník je nadýchaný a báječně chutná
Potřebujete recept na moučník, který je hotový během chvilky a přitom skvělý? Vyzkoušejte kefírovou buchtu, ta určitě nezklame. Chutná báječně, je krásně vláčná a nadýchaná. Ozdobit ji můžete rozpuštěnou čokoládou, nebo jen potřít marmeládou a posypat kokosem.
Každé hospodyňce se hodí mít po ruce několik receptů na rychlé a jednoduché buchty na plech - budou se hodit jako chutná sladká tečka po hlavním jídle, jednoduchá svačina na výlet i rychlé pohoštění pro návštěvu. Kefírová buchta vzhledem připomíná perník, ale je nadýchanější. Další z řady moučníků, které milovaly i naše babičky, si nejspíš zařadíte mezi své nejoblíbenější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct kefírovou buchtu
Postup je snadný i pro ty, kdo s pečením zatím nemají mnoho zkušeností.
- Na těsto si připravíme 250 g hladké mouky, 200 g cukru moučka, 4 lžíce kvalitního kakaa, 2 lžičky jedlé sody, 1/2 l kefíru, 1,5 dcl oleje, 4 lžíce medu, 1 vejce. Na vymazání a vysypání formy bude potřeba tuk a hrubá mouka, nebo stačí použít pečicí papír.
- V jedné míse smícháme všechny tekuté suroviny, v druhé suché. Suché suroviny za stálého a pomalého šlehání sypeme do tekuté směsi, pak společně dobře promícháme.
- Těsto nalijeme na připravený plech a pečeme při mírné teplotě (170 °C) po dobu asi 30 minut.
- Správnou propečenost zjistíme pomocí špejle - pokud už se na ni nechytá těsto, je buchta hotová.
- Po zchladnutí můžeme povrch buchty ozdobit čokoládovou polevou. Jinou variantou je potřít buchtu ještě zatepla džemem nebo povidlím a po vychladnutí na ni teprve dát čokoládovou polevu a posypat ji strouhaným kokosem.
Jak vylepšit kefírovou buchtu
Máme pro vás ještě několik tipů, jak si recept upravit podle svých představ. "Kefírovka" to zvládne a bude chutnat i tak.
- Kefír nemusíte kupovat, můžete si vyrobit vlastní. Vyzkoušejte ho připravit s tibetskou kefírovou houbičkou.
- Těsto na kefírovou buchtu lze doplnit přidáním nasekaných oříšků a rozinek. V tom případě dáme do těsta trochu více kefíru.
- Část mouky lze nahradit moukou celozrnnou (špaldovou nebo žitnou).
- Kakao není nutné, případně se dá snadno nahradit karobem.
- Místo cukru moučka je možné použít cukr krystal, buď obyčejný nebo přírodní. Množství cukru můžete snížit, buchta bude dobrá i tak.
- Vynechat můžete i vajíčko. Podívejte se také, jak vajíčko nahradit.
Jak se vám kefírová buchta povedla? Budeme rádi, když nám napíšete do komentářů pod článkem.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších makových moučníků: Dáte si rychlý makovec nebo parádní závin s čokoládou?
Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností
Jak připravit chutné moučníky - tentokrát bez vajec. Vyzkoušejte osvědčené buchty a koláče, které se podaří i bez vajíček
Komentáře