Jak naklíčit semínka? Díky jednoduchému postupu získáme tento malý zázrak
Klíčky (naklíčená semínka) jsou vlastně malým zázrakem, který máme na dosah pro každodenní používání. Na náš stůl patří hlavně v zimním období, když víme, že jsou živiny a vitamíny v přirozené podobě tolik potřebné, ale zároveň méně dostupné.
Možná máte zkušenosti s pěstováním semínek na zahradě, ale i pro ty, kdo zahradu nemají, je celoročně na dosah malá zahrádka za oknem. Pěstování klíčků je snadné, zábavné a levné. Úspěch na sebe nenechá dlouho čekat, narostlé klíčky sklízíme již za několik dnů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se hodí k nakličování
Záleží na vašich preferencích, s klíčením si poradí každý a výběr vhodných semínek je široký (luštěniny, obiloviny, zelenina). Přesto jsou ale některá semena, která se nakličují snadněji a získala si větší oblibu. Vyzkoušejte především nakličování fazolek mungo, které jsou po naklíčení na pohled velmi efektní, výborně se nakličuje také obyčejná čočka a vyzkoušet můžete dát klíčit i semínka ředkviček nebo vojtěšky. Podstatné je, že semena nesmí být chemicky mořená. Jistě potěší, že v obchodech (především zahrádkářských) je velký výběr semínek, která jsou k nakličování přímo určená.
Jak nakličovat semena
Semínka potřebují ke klíčení především vodu, jakmile ji mají, začnou v nich velmi rychle probíhat důležité procesy.
- Semínka nejprve dáme do cedníku (sítka) a propláchneme pod chladnou vodou. Potom je přendáme do misky, sklenice nebo jiné nádoby a zalijeme čistou studenou vodou, ve které je necháme bobtnat.
- Větší semena k namáčení potřebují o něco více času než drobná. Obvykle je nejlepší semena nechat namočená přes noc, menší jen několik hodin.
- Namočená semínka znovu propláchneme. Proplachování je důležité v průběhu celého nakličování, protože bez něj by semena snadno začala plesnivět. Obvyklá četnost proplachování je 2–3 krát během dne.
- Při dalším postupu sice semínka potřebují ke klíčení vlhko, bez vláhy by zaschla, ale zároveň by už neměla být ve vodě ponořená. Když slijeme vodu, můžeme semena jednoduše nechat v misce, sítku nebo ve sklenici a občas je propláchnout chladnou vodou. S okapáváním to ale nepřeháníme.
- Tip: Když při klíčení semínka přikryjeme tenkým kapesníkem, klíčení bude probíhat rychleji, protože jim vytvoříme příznivější teplotní klima.
- Nakličování lze provádět v nádobkách, které máme běžně doma, nebo si k tomu koupíme zvláštní sadu nakličovacích misek (obvykle se jedná o tři misky nad sebou). Se sadou se pracuje velmi dobře a smysl má především pro nakličování droboučkých semínek (např. vojtěšky). Do misek dáváme předem namočená semínka. Proplachování je nutné i v tomto případě, o příznivé klima se postarají samotné misky.
Sklizeň naklíčených semínek
Jakmile se objeví maličké klíčky, můžeme je začít konzumovat, ale obvykle čekáme 2–3 dny, než klíčky trochu povyrostou. Neměli bychom je nechat přerůstat, protože chutnost se postupně snižuje a také může snadněji dojít k zahnívání nebo plesnivění.
Využití naklíčených semen
Semínka používáme na zdobení jídel, třeba i tepelně upravených. Výborně se hodí do salátů, sypeme je na namazaný chléb, skvělá jsou do polévek, můžeme jimi zdobit bramborovou kaši i cokoliv jiného. Při odebírání semínka vždy propláchneme vodou.
Přejeme dobrou chuť a zdar při pěstování.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Falešný smažák pro lenochy: Hrnková verze populárního pokrmu nejde zkazit a zaujme svou skvělou chutí
Jak udělat z rajské omáčky polévku? Trochu ji naředit vhodným vývarem a pomocí bylinek podpořit její přirozenou chuť
Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Komentáře