Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klouzky známe pod názvem, který se k nim opravdu hodí. Jejich kluzké hlavičky sice mohou někoho odradit od jejich sběru, ale byla by škoda si na nich nepochutnat. Méně zkušené houbaře jistě potěší i to, že jsou všechny jedlé. V lese rostou po celých rodinkách a musí se s nimi zacházet opatrně.

V našich lesích můžeme potkat více druhů klouzků, které rostou od léta do podzimu. Vyniká mezi nimi klouzek sličný, kterému se daří pod modříny. Většina klouzků má povrch pokrytý lepkavou tenkou vrstvičkou, která se projeví zejména při vlhkém počasí. Vrstvičku stačí otřít suchým hadříkem, nejlépe hned v lese, a záleží na nás, jestli ještě oloupeme vrchní tenoučkou slupku. S klouzky je potřeba zacházet opatrně. Pokud je přidáme k ostatním houbám, snadno se pomačkají a jejich kloboučky se polepí jehličkami. Úplně nejlepší je co nejdříve tyto houby opatrně rozložit a brzy zpracovat, dlouhé nošení v košíku jim neprospívá a rychle ztrácí na kvalitě.

Výtečné houbové omáčky

Klouzky jsou velmi chutnou houbou, nejlepší jsou ty mladé a pevné. Nejvíce si na nich pochutnáte ve směsi s dalšími houbami, jejich přítomnost jí totiž dá zase další chuťový rozměr. Máme pro vás recepty na zpracování klouzků, které napsali naši čtenáři. Věříme, že v nich najdete dobrou inspiraci. Určitě neuděláte chybu, když klouzky použijete do omáčky (samotné nebo ve směsi). Mají totiž velmi příjemnou, skoro máslovou chuť, a ta právě v omáčkách vynikne.

Houbové pohoštění, chuťovky a pomazánky

Z klouzků můžete připravit výbornou houbovou pomazánku, opět v ní oceníte jejich skoro máslovou chuť. Nebo vyzkoušejte lahůdku, se kterou se blýsknete i před návštěvou - klouzky s oříšky v sýru. Tato specialita se musí připravit s dostatečným předstihem. A co třeba "kaviár" z klouzků? I takový recept pro vás máme.

Klouzky se v kuchyni neztratí

Chystáte houbovou smaženici? Nejlepší je z více druhů hub, proto i klouzky v ní mají své místo. Nebojte se ale klouzky zpracovat mnoha dalšími způsoby. Můžete je zapékat s bramborami nebo těstovinami. hodí se do různých placiček a karbanátků. Nejprve je ale osmažte na pánvi, pak teprve přidejte k ostatním surovinám. A další nápad: co třeba přidat tyto houby do drožďových knedlíčků? Až příště uvidíte rodinku klouzků v lese, vzpomeňte si na všechny ty dobroty. Pokud jich máte nadbytek, můžete je snadno zmrazit, ale k sušení to není úplně ideální houba
Na závěr pro vás máme video-recept, který vás provede přípravou tradiční houbové smaženice. A nezapomeňte do ní přidat klouzky, protože čím více druhů hub, tím bude lepší
Máte ještě jiné tipy na využití klouzků? Napište nám je, ocení je jistě i další čtenáři.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky