Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kmín kořenný, černý a římský: Kdy který použít a jak se odlišují
Zdroj: Pixabay

Kmín používáme běžně, často, takřka denně. Jedná se především o kmín kořenný (luční). V receptech se ale můžeme setkat i s kmínem černým (černuchou) a kmínem římským. Kdy je použít a co je pro ně typické?

V kmínech není úplně jednoduché se vyznat. Stručně řečeno - není kmín jako kmín. Pokud jste si někdy omylem koupili římský kmín místo obyčejného, zřejmě vás chuť jídla nepříjemně překvapila. Při našem běžném jídelníčku je pro nás neobvyklá. Pokud však rádi experimentujete s jídly indické kuchyně, znáte pro nás i méně obvyklé druhy koření.

Kmín kořenný

Kmín kořenný běžně a často používáme při pečení chleba a slaného pečiva, vaření brambor i pečení masa. Slouží k ochucení uzenin, masitých pokrmů (i ryb), zeleniny a sýrů. Jedná se o koření, bez kterého bychom si některá jídla těžko představili. Třeba takové houby donesené z lesa po kmínu přímo volají. Při smažení na pánvi jim teprve kmín dá tu jedinečnou chuť. Kmín kořenný se prodává celý, drcený a mletý. Má příjemnou kořenitou chuť.

Kmín římský

Kmín římský (šabrej kmínovitý) je oblíbený především v arabské a indické kuchyni. Jeho chuť je výrazná, kořenitá, hořce ostrá. Na pohled se trochu podobá kmínu kořennému. Po umletí postupně ztrácí aroma. Pro zvýraznění chuti se v Indii před použitím praží. Používá se k ochucení jídel z jednoho hrnce, do salátů, zeleniny, masa (hlavně rybího), pečiva, polévek, vaječných jídel. Je součástí některých kořenících směsí (garam masala, kari). Vzácnou odrůdou římského kmínu je černý kmín římský.

Černucha setá aneb černý kmín

Pod názvem černý kmín známe a kupujeme hranatá černá semínka rostliny černuchy seté. Její příbuznou černuchu zahradní známe jako atraktivní modře kvetoucí rostlinu z našich zahrad. Semena se již na první pohled od předchozích kmínů odlišují. Po usušení se prodávají v celku, ale sami si je můžeme před konzumací pomlet. Chuť je výrazná, aromatická, peprná. Semena jsou oblíbená především v indické a orientální kuchyni. Slouží k ochucení pečiva, zeleniny, luštěnin i jehněčího a skopového masa.

Koření nejlépe voní, když je čerstvě umleté. Kromě mlýnků na koření můžete použít elektrické kávomlýnky, které si snadno poradí i se semínky a kořením. 

Na závěr pro vás máme recept na červenou čočkovou polévku s kari. Co myslíte, jaký kmín do ní patří?

 

Komentáře

Další tipy a triky