Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Knedlíky jsou nejlepší čerstvé. Když je vaříme, často jich ale připravíme více, než naráz spotřebujeme. Určitě se budou hodit, ale nenecháme je zbytečně osychat. Raději je dobře uložíme, aby zůstaly chutné. A jaké je tradiční jídlo ze zbylých knedlíků, které se připravuje v mnoha rodinách?
Co udělat s přebytkem knedlíků
Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na plátky. Hned po vychladnutí je uložíme do mrazničky - nejlépe v mikrotenových sáčcích a rozdělené na porce, které naráz spotřebujeme. Více plátků knedlíků, které zmrazíme pohromadě, se špatně rozděluje. Uložené knedlíky se nám určitě brzy budou hodit - použijeme je tehdy, když máme zrovna méně času na vaření. Stačí je vytáhnout z mrazničky a na pařníku nebo v mikrovlnné troubě ohřát.
Ohřívání knedlíků
Potřebujeme-li knedlíky ohřát, jednoduchý způsob je použít pařník, pod který dáme dostatek vroucí vody. Knedlíky budou v páře ohřáté během chvilky. Zůstanou kypré a vláčné. Můžeme je také ohřát v mikrovlnné troubě - vložíme je do mikrotenového sáčku s troškou vody a během chvilky je servírujeme. Pokud je ohříváme pouze na talíři, dobře je hlídáme. Při delším ohřívání se začnou vysoušet, tuhnout a ztrácet příjemnou konzistenci.
Knedlíky s vajíčkem
Knedlíky s vajíčkem, jednoduché jídlo ze zbylých knedlíků, si možná pamatujeme ještě ze svého dětství. Na osmahnuté cibulce opečeme na kostky nakrájené domácí knedlíky, ke kterým přidáme několik vajíček. Opatrně mícháme, aby si knedlíky ponechaly dobrou konzistenci. Podáváme je obvykle s kyselou okurkou. Pokrm je sice jednoduchý, ale pochutnáme si na něm.
Knedlíky se doma neztratí. Když už si s nimi dáme tu práci, je lepší jich připravit více než spotřebujeme naráz při jednom jídle. Určitě se budou hodit a z mrazničky budou chutnat skoro jako čerstvé.
Komentáře