Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké dobroty s kokosem. Recepty, které skvěle naladí na vánoční atmosféru
Zdroj: Top recepty

Venku se ochladilo a nevlídné počasí v nás vzbuzuje touhu po příjemné domácí pohodě. Můžeme si ji navodit přípravou domácích dobrot, do kterých tentokrát využijeme kokos.

Strouhaný kokos má příjemnou vůni a chuť. Ve sladké kuchyni je důležitou součástí mnoha druhů cukroví (včetně kokosek a nepečeného cukroví), moučníků, řezů a rolád (i nepečených). Přidáváme ho do bábovek a těst na muffiny. Můžeme si pochutnat dokonce na kokosové zmrzlině. 

Cukroví s vůní kokosu

Kokosové cukroví nás svou vůní naladí na vánoční atmosféru. Příjemná vůně kokosu, stejně jako vanilky a skořice, patří nerozlučně k svátkům, na které se tak těšíme.

Nepečené sladkosti s kokosem

Nepečené dobroty a cukroví budeme mít rychle připravené. Využijeme na ně nejen různé zbytky, které máme při pečení, ale i mleté ořechy (vlašské, lískové), dětské piškoty, kakao, sušené a kandované ovoce, rum. Důležitou součástí hmoty na výrobu nepečeného cukroví bývá kokos. Navíc drobné tvary (kuličky) do kokosu často i obalujeme - jejich vzhled díky tomu navozuje dojem zasněžené krajiny.

O Vánocích různé nepečené kuličky, salámy, rolády a řezy pěkně doplní podnosy s cukrovím. Přestože tyto kousky bývají na přípravu snazší, rozhodně jsou oblíbené a žádoucí.

Kokosová nepečená roláda

Kokosová nepečená roláda vypadá velmi dobře a její chuť je také výborná. Výhodou nepečených dobrot je, že nepotřebují tepelnou úpravu a nedá se na nich nic moc zkazit. Tvar rolády si upravíme podle svého vkusu. Před krájením ji necháme uležet a vychladit.

Kokosky

Některé kokosky, podobně jako zázvorky a další druhy sušenek, potřebují nějaký čas na odležení. Nepečeme je proto na poslední chvíli, ale naopak asi dva týdny před Vánocemi. 

Kokosky, v různých podobách a úpravách, máme nerozlučně spojené s časem Vánoc. Na tuto pochoutku je mnoho receptů, každá rodina si uchovává jako poklad ten svůj.

Kokosová pečená roláda

Kokosové rolády mají lahodnou chuť. Můžeme si na ně zajít do cukrárny nebo si některou tentokrát vlastnoručně připravit. Nejprve upečeme piškotové těsto, po vychladnutí je naplníme kokosovým krémem a roládu dozdobíme. Roláda je výborné pohoštění i pro slavnostní příležitosti. Inspiraci a rady k přesnému postupu najdeme v receptech našich uživatelů.

Dort s kokosem

Těsto na přípravu dortů vyžaduje větší péči. Pečlivě navážíme všechny suroviny a opatrně oddělíme bílky od žloutků, je-li  to podle receptu třeba. Troubu vyhřejeme podle toho, jak to který druh těsta vyžaduje. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Hotové těsto dáme do připravené formy. Dortový korpus necháme po upečení úplně vychladnout - můžeme ho jeden den upéct a druhý den teprve rozříznout, plnit krémem nebo marmeládou a zdobit. Na rozříznutí budeme potřebovat dlouhý tenký nůž. Pokud pečeme dort častěji, oceníme otáčecí podložku. Při plnění pamatujeme na to, že nahoře bude část, která ležela na spodu formy.

Po naplnění ještě celý dort potřeme krémem nebo polijeme polevou. Krémem potřený dort můžeme jednoduše ozdobit rýhováním, které provádíme vidličkou (rovné pruhy, vlnité pruhy nebo mřížky). Celý dort na závěr posypeme strouhaným kokosem, mletými nebo hrubě nasekanými ořechy, mandlemi nebo piškotovými drobky. Dortům, které jsme polili polevou, bude slušet krém jiné barvy. 

Kokosové řezy

Řezy připravujeme z různých druhů těst - piškotových, třených, křehkých, lineckých a jiných. Pečeme je na plechu, který dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Řezy mívají různé barvy a tvary. Část těsta můžeme obarvit kakaem. 

Po upečení je necháme prochladnout a dozdobíme je podle svého záměru a vlastní fantazie. Dají se různě prokrajovat a promazávat. Spojujeme je marmeládou nebo krémem. Zdobíme je nejrůznějšími krémy a polevami. Součástí mnoha receptů je strouhaný kokos

Kokosové muffiny

Muffiny jsou velmi oblíbené zvlášť mezi dětmi. Připravujeme je jako pohoštění na dětské slavnosti i pro další příležitosti. Zdobíme je podle vlastní fantazie - buď čokoládou, ovocem nebo jedlými koupenými ozdobami (např. barevné kuličky a hvězdičky).

Kokosové koláče a buchty na plechu

Tento druh pečiva má široké uplatnění. Využijeme je jako moučníky či svačinu a připravujeme je jako pohoštění pro návštěvu.

Některé z nich, hlavně ovocné, jsou vhodné jako hlavní jídlo po vydatné polévce.

Zdobíme je různými polevami a krémy, poléváme čokoládou, zdobíme šlehačkou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Kokos využijeme jako součást některých těst nebo krémů.

Jednoduché, ale efektní, je potřít upečený perník nebo kakaovou kefírovou buchtu marmeládou nebo povidlím a posypat strouhaným kokosem

Kokosové bábovky

Bábovky pečeme z různých těst, některé připravujeme dvoubarevné (do části těsta přisypeme kakao). Do svátečních bábovek přidáváme oříšky, mandle (oloupané a jemně nakrájené), hrozinky nebo strouhaný kokos.

Formu před nalitím těsta dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou, aby se nám bábovka dobře vyklopila. Po vyklopení bábovku pocukrujeme.

Kokosová zmrzlina

Každý z nás upřednostňuje jinou chuť zmrzliny, někdo má raději čokoládovou, jiný ovocnou nebo vanilkovou. Když použijeme kokos, můžeme vyzkoušet méně obvyklou - kokosovou zmrzlinu. Vhodné jsou kombinace s některými druhy ovoce -  chuťově osvědčené v kombinaci s kokosem jsou např. meruňky nebo třešně.

Na našich stránkách je mnoho dalších oblíbených sladkých receptů, do kterých se hodí kokos.
Některé recepty jsou složitější, proto je užitečné přečíst si před pečením nejprve diskuze, rady a poznatky našich uživatelů, které se nachází pod jednotlivými recepty. Možná si tím ušetříme zbytečný nezdar.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli