Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokos je tropické ovoce, plod palmy kokosovníku ořechoplodého, který se skládá z tvrdé duté skořápky, bílé dužiny a kokosové vody. Strouhaný kokos se skvěle uplatní ve sladké kuchyni - má příjemnou nasládlou chuť a vůni.

Kokos patří mezi oblíbené dochucovadlo těst a krémů. Také slouží jako náhrada mouky v bezlepkové stravě, jako obalovací směs moučníků i základ nepečeného cukroví. Kokos obsahuje tuk, který lze využít ve sladké i slané kuchyni.

Kalendář Celý kalendář

K čemu se hodí kokos

Kokosové výrobky tvoří významnou část sladké kuchyně:

  • Strouhaný kokos je nastrouhaná bílá dužina, zvaná kopra, která má široké uplatnění nejen ve sladké kuchyni, ale i v orientálních pokrmech.
  • Kokosový olej se vyrábí z dužiny (kopry), rozmixované s horkou vodou, kdy se uvolní mléko a olej. Používá se na polevy, do sušenek a do salátů.
  • Kokosový tuk je olej s obsahem tuku nad 70 %. Jelikož rychle tuhne, používá se na přípravu zmrzlin, polev a čokolády (např. ledová čokoláda).
  • Kokosové mléko je nedílnou součástí indické a thajské kuchyně. Milovníci kokosu přidávají kokosové mléko do kávy a čaje, do pudinku, smoothie i kaší. 
  • Kokosový cukr je přírodní sladidlo, jehož GI je nižší než je GI bílého cukru, ale tělo ho vstřebává stejně rychle. Sladidlo není vhodné pro diabetiky.*
  • Kokosová mouka nahradí v bezlepkové stravě mouku pšeničnou. Její nasákavost tekutinami je celkem vysoká, proto se s tím musí dopředu počítat.

Kokosové korpusy, zákusky a cukroví

Jaké je uplatnění kokosu ve sladké kuchyni:

  • Kokosová mouka a strouhaný kokos nahradí v těstě bílou pšeničnou mouku. I když neobsahuje lepek, dokáže vytvořit lehké, nadýchané moučníky s příjemně nasládlou kokosovou chutí.
  • Kokosové zákusky a cukroví známe všichni - například tradiční kokosky, pusinky, kokosové laskonky a rafaello řezy s báječným kokosovým krémem, strojkové věnečky či kokosové rohlíčky.
  • Kokosové nepečené cukroví obsahuje strouhaný kokos v těstě, v krému nebo v nepečené hmotě na kuličky, tyčinky, truffles, kokosové kmeny a mnoha dalšího cukroví, které je součástí každé rodinné kuchařky.

Další využití kokosu

Nejen v těstě a cukroví se kokos uplatní:

  • Kokosem můžeme vysypat vymazanou formu na řezy a bábovky.
  • Obsypeme jím boky dortu, abychom zahladili nerovnosti. 
  • Ve strouhaném kokosu obalujeme nepečené cukroví, kuličky, rolády a kmeny.
  • Kokosové hobliny k dekoraci vytvoříme škrabkou na brambory.
  • Můžeme ho vmíchat do máslové drobenky na koláče a koláčky.
  • Kokosový tuk využijeme při přípravě čokolády s chladivým efektem.

Strouhaný kokos využijeme také k přípravě vánočních rohlíčků - nepečených, pečených, foukaných, s čokoládou i krémem. V našem videu uvidíte, jak na přípravu kokosového těsta na cukroví, které se peče ve formičkách:

Sladké drobečky

Kokos je voňavou chutnou surovinou, která má využití v bezlepkové dietě a v nízkosacharidové stravě. Nenechme se zmást zdravotními benefity kokosu a mějme na paměti, že jde o potravinu s vysokým množstvím kalorií, kterou bychom měli konzumovat s rozmyslem. Kvalitní kokos, který nepřipomíná piliny, má přes 70 % tuku a proto není vhodný pro redukční dietu.

*(Zdroj: https://www.vitalcountry.cz/kokosovy-cukr/)

Další tipy a triky