Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče z pánve mají pár nesporných výhod - jejich příprava je snadnější a rychlejší, dají se jíst i teplé a nemusíme zapínat troubu. Nevýhodou pánvových koláčů je opečení pouze ze spodní strany těsta.

Koláče z pánve dělíme do několika skupin - litý piškot, tenké palačinkové těsto, tvarohové těsto s ovocem nebo slané koláče se sýrem. Důležitou pomůckou pro přípravu pánvových koláčů je pánev s nepřilnavým povrchem.

Jak vytvořit koláč na pánvi

Pánev vytřeme mastným papírovým ubrouskem:
  • Palačinkové těsto, do kterého přidáme prášek do pečiva, nalijeme do pánve a zasypeme drobnými kousky ovoce. Přikrytý koláč pomalu upečeme, dokud spodní část nezíská zlatavou barvu. Na talíři ho posypeme skořicovým cukrem.
  • Těsto na trhanec připravíme stejně jako piškot - nakonec do něj vpracujeme sníh z bílků. Těsto nalijeme na pánev, posypeme rozinkami, přiklopíme poklicí a upečeme. Pak placku obrátíme a opečeme z druhé strany. Trháme vidličkami.
  • Těsto na bublaninu připravíme podle klasického receptu. Když těsto na pánvi zrůžoví, posypeme ho kousky ovoce, přiklopíme a necháme dojít, popřípadě ho v polovině pečení obrátíme pomocí talíře. Bublaninu sypeme cukrem.
  • Obrácený koláč je vytvořený ze základu z másla a lžíce cukru - do vytvořeného karamelu urovnáme ovoce, necháme ho chvíli dusit, aby pustilo šťávu, a zalijeme ho těstem. Pánev přiklopíme a necháme koláč zapékat.
  • Tvarohové těsto je univerzální - připravíme z něj buchtu s rozinkami nebo ovocem, čokoládový dortík s kousky čokolády nebo zdravý koláč s ovesnými vločkami. Tvaroh můžeme nastavit jogurtem nebo kysankou.
  • Drobenkový koláč má na kynutém těstě naskládané kousky ovoce a je zasypaný máslovou drobenkou - ta se sice neupeče do růžova, ale koláč s ní je velmi chutný a vláčný. Do pánve dáme více tuku - koláč připomíná chutí koblihy.

Pár rad a tipů pro přípravu koláčů

  • Těsto umícháme trochu řidší - pokud půjde do pánve nalít, bude jeho konzistence ideální. Nadýchanost těsta zajistí kypřicí prášek nebo soda.
  • Tužší těsta musíme válet nebo tvarovat, což vyžaduje čas a zručnost, a spodní část koláčů pak může být po opečení tuhá.
  • Pánev umístíme na plotnu nebo v případě plynu na rozptylovač plamene, aby byla teplota stejnoměrná po celé ploše pánve.
  • Pánev přiklopíme pokličkou, aby se koláč propekl stejnoměrně a ne jenom zespoda.
  • Koláč obracíme opatrně pomocí talíře nebo pokličky - většinou to ale není nutné. Upečenost těsta kontrolujeme špejlí.
  • Upečený moučník pomocí obracečky opatrně sesuneme z pánve na talíř a můžeme ho servírovat.

Pokud dáte přednost klasickému moučníku, upečenému v troubě, poradíme vám v našem videu, jak připravit koláč s jablky:

Sladké drobečky

Koláč z pánve je výhodný, pokud pečeme pro jednu nebo dvě osoby a nevyplatí se zapínat troubu. Stejnou službu nám udělá remoska, elektrická pánev nebo pomalý či multifunkční hrnec, popřípadě minitrouba.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky