Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi lidmi koluje historka o mladé dvojici, která vařila k obědu celý kilový sáček rýže. Manželé pořád dolévali vodu, až měli velký hrnec nedobré rýžové kaše, kterou nakonec sezobaly slepice. Mladý pár neznal jednoduché pravidlo k vaření rýže, a to vás nyní naučíme.

Uvařit rýži tak, aby byla nebyla slepená, rozvařená nebo naopak tvrdá, to není nijak složité. Většinou stačí znát a dodržet zlaté rýžové pravidlo. Pokud máte v oblibě rýži a vlastníte rýžovar, nemusíte se obávat, přístroj vše vyřeší za vás. Pro obyčejný hrnec nebo kastrol se s námi naučte pravidlo.

Kolik hrnků vody na hrnek rýže

Pokud vaříte rýži jako přílohu, postačí pro dvě osoby hrnek rýže a 2 hrnky vody. Rýže při vaření zvětší svůj objem, protože vodu vsákne.

  • Rýži dobře propláchněte, až odtéká čirá voda.
  • Vložte ji do hrnce nebo kastrolu.
  • Zalijte dvojnásobným množstvím vody a osolte.
  • Pak ji přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte zakrytou asi 15–20 minut (rýži natural 20–25 minut). Ochutnejte, aby se rýže nerozvařila.
  • Uvařenou rýži načechrejte vidličkou.

Možná máte rádi sladkou mléčnou rýži a nevíte, jak na ni. Náš videorecept vám poradí.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli