Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahodné krémové omáčky jsou neodmyslitelnou součástí (nejen) klasické české kuchyně. Abychom však získali správnou konzistenci připravované omáčky, musíme ji zahustit. A na to tradičně potřebujeme hladkou mouku.

Ačkoliv je občas na pšeničnou mouku nahlíženo jako na bílé zlo, jedná se o nejčastější a nejjednodušší způsob zahuštění omáček a polévek. Naštěstí jí na zahuštění není potřeba mnoho, a tak se nemusíme bát bílou mouku do omáček či polévek občas přidávat

Kolik mouky je potřeba k zahuštění omáčky

Na zahuštění omáčky pro čtyři strávníky budeme potřebovat asi jednu až dvě vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky, což odpovídá zhruba 25 až 50 gramům. Přesné množství se odvíjí od toho, jak moc hustou si přejeme omáčku mít. Pokud omáčku zahušťujeme jíškou, másla použijeme stejné množství jako mouky. Zvolíme-li záklechtku, mouku smícháme s trochou studené vody. V každém případě je potřeba omáčku po zahuštění alespoň 20 minut povařit, aby se vyvařila veškerá pachuť mouky.

Omáčky se nejčastěji zahušťují světlou jíškou - stejně tak je tomu i v následujícím videoreceptu na výtečnou houbovou omáčku. Recept vychází na 5 porcí a je v něm použito 60 gramů hladké mouky k zahuštění.

Komentáře

Další tipy a triky