Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý bochánek plný rozinek a mandlí, to je přesně velikonoční mazanec, který by neměl chybět o velikonoční neděli na stole. Příprava tohoto moučníku není vůbec složitá a provoní celou domácnost.

Mazanec připravujeme tradičně z kynutého těsta, které voní máslem, rozinkami i citrónovou kůrou. Mazanec nahoře po vykynutí nařízneme do kříže, aby připomínal Kristovu oběť, a posypeme plátky mandlí. Hotový mazanec lehce pocukrujeme.

Kolik rozinek dáváme do těsta?

Kynuté těsto na mazanec by mělo vždy vonět po citrónové kůře a hlavně po rozinkách, které předem namáčíme do rumu. Rozinky můžeme přidat ihned při míchání všech ingrediencí včetně vzešlého kvásku, nebo ke konci hnětení do hotového těsta. Řídit se můžeme tímto množstvím rozinek:

  • Nejčastěji se v receptech objeví množství 30–50 g rozinek. Přidat i ubrat množství můžeme podle své chuti - podle toho, jak moc máme rozinky v moučníku rádi.
  • Rozinky také nemusíme odměřovat a jednoduše přidáme do těsta jednu hrst rozinek, které jsme si předem naložili do rumu.

Jak si připravit báječný a vláčný velikonoční mazanec poradí tento videorecept, se kterým jej zvládne každý začátečník. Napište nám do komentáře, jestli rádi používáte rozinky při pečení velikonočního mazance a jaké množství rozinek přidáváte.

 

Další tipy a triky