Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže bezesporu patří mezi nejoblíbenější přílohy k masovým hlavním pokrmům, použijete ji také při přípravě předkrmů nebo rovnou jako hlavní chod. Rýže má své místo i ve sladké kuchyni, připravuje se z ní tradiční rýžový nákyp a vykouzlíte z ní báječnou snídaňovou kaši.

Vařená rýže je fantastickou přílohou zejména z toho důvodu, že má velmi snadnou a časově nenáročnou přípravu. Požadované množství rýže se propláchne, nasype do hrnce, kam se přidá studená voda, která se osolí, přivede k varu a do 20 minut je hotovo. Kolik ale rýže do hrnce nasypat?

Kolik rýže na porci

Množství rýže na porci se samozřejmě odvíjí od hladu strávníků, kterým budete rýži podávat. Běžně se však na jednu porci uvádí 100 gramů rýže v suchém stavu, pokud je rýže podávána jako hlavní chod. Jestliže rýži připravujete jako přílohu, bude vám pak stačit 60 gramů na osobu. Po uvaření bude mít rýže zhruba 2,5 krát větší hmotnost.

Jestliže máte rádi vydatné a teplé snídaně, sladká rýžová kaše je báječnou volbou. Rýže se vaří v mléce, a kromě cukru ji můžete dochutit špetkou skořice, vanilkovým extraktem nebo ovocným džemem.

 

Komentáře

Další tipy a triky