Kolik rýže je potřeba pro 4 osoby? Poradíme vám vhodné množství k její přípravě
Rýži neholdují pouze příznivci zdravého stravování. Oblibu si získala také pro svou stravitelnost a především rychlou přípravu. Hodí se jak k masu i tepelně upravené zelenině, tak na přípravu chutných nákypů a rizota.
Rýže je natolik variabilní, že si podmanila všechny strávníky bez rozdílu. Snadno z ní připravíte sladké i slané pokrmy, které jsou lehké, tudíž vhodné i do letních dnů. A i když lze její zbytky chutně využít, je vhodné znát potřebné množství na osobu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik rýže připravit pro 4 osoby
Na níže sepsaných řádcích zjistíte, jaké množství rýže je vhodné pro čtyři strávníky. A to ať už zvolíte rýži sypanou nebo balenou ve varných sáčcích.
- Pro čtyřčlennou rodinu počítejte se 2 hrnky rýže, k nimž stačí přidat 3 hrnky vody či vývaru, buď zeleninového nebo masového.
- Chcete se orientovat hmotností? Pak připadá na 4 osoby 240–320 g rýže (60–80 g na osobu), pokud bude přílohou, v případě hlavního chodu je to pak 400 g, tedy 100 g na osobu. Samozřejmě je nutno zvážit, jak velké jedlíky hostíte.
- Pokud využíváte rýži balenou ve varných sáčcích, berte v potaz to, jak velké jedlíky v rodině máte - jeden sáček obsahuje zpravidla 60 g rýže, tedy porci pro nepříliš hladového strávníka, a tak se jeden sáček navíc určitě neztratí.
K uvaření rýže používejte 1,5 násobek vody či vývaru, tedy na 1 hrnek rýže připadne 1,5 hrnku tekutiny. Vepřovými plátky na kmíně s rýží stoprocentně nadchnete všechny strávníky a s dostatkem šťávy může zmizet více rýže, než možná čekáte.
Komentáře