Kolik soli dát do sekané? Poradíme, jak nepřesolit a upéct tu nejlepší domácí sekanou
Sůl je známý nerost potřebný k životu i k posílení chuti jídla, do kterého ji přidáme. Jak osolit, ale nepřesolit, ptá se většina začátečníků. Přinášíme několik rad, jak solit mleté maso na oblíbenou domácí sekanou.
Sůl je pro naše tělo nezbytná. I proto se říká, že sůl je nad zlato. Zároveň ji musíme používat s mírou, protože zbytečně mnoho soli tělu ubližuje. Současný trh nabízí několik druhů soli, budeme ale psát o té nejběžnější - o soli kuchyňské.
Mohlo by vás zajímat
Kolik soli dát do sekané
Tato otázka trápí nejednoho začátečníka v kuchyni. Zvlášť pokud je v receptu na sekanou uvedeno - dejte sůl podle chuti. Jak tedy mleté maso na sekanou osolit?
- Zvažte mleté maso nachystané na přípravu a osolte ho 2 % soli (dvěma procenty hmotnosti masa). Tzn.:
- k 500 g mletého masa přidáte 10 g soli
- k 1200 g masa dáte 24 g soli (1 % je 12, tedy 2 % je 24 g soli) atp.
- Po promíchání všech surovin dohromady můžete vyzkoušet, jestli bude sekaná dostatečně osolená. I to je jednoduché.
- Někdo ochutnává kousek syrové směsi, ale vhodnější je vytvořit z hmoty maličký karbanátek a usmažit ho na pánvi nebo na talíři v MT. Po ochutnání hotového karbanátku pak směs na sekanou možná ještě trochu dosolíte.
Jak nepřesolit sekanou
Jako nám nechutná jídlo nedosolené, není dobrá ani přesolená sekaná. Při odměřování soli mějte na paměti několik pravidel.
- Trh nabízí mnoho druhů soli (kuchyňskou jemnou či hrubší, himálajskou, černou sůl, solný květ, mořskou, maldonskou vločkovou, uzenou) a každá sůl solí jinak.
- Pokud pracujete jen s kuchyňskou solí, možná si zvyknete na dávkování lžičkou, bez vážení. Zkuste to - rovná lžička by měla obsahovat 5 g soli.
- Sekanou může lehce "přisolit" přidaný strouhaný sýr (je přirozeně slaný) a také oblíbené směsi koření (Grilovací, Americké brambory, Podravka ad.) obsahují mnoho soli. Tomu je nutné množství použité soli v sekané přizpůsobit.
Pokud budete se solí pracovat opatrněji, maso nepřesolíte a pokaždé upečete výbornou domácí sekanou, na kterou se bude těšit celá rodina.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 14 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno před 18 hodinami
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Cheesecake s dýní a limetovými šnečky
Přidáno 17. 9. 2024 16:01
Přečtěte si Zobrazit více
Horkovzdušná fritéza jako pomocník: Vybrat správný typ není složité. Stačí vědět, komu bude sloužit a co do ní přijde
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky: Štavnaté jídlo s dokonalou kombinací chutí potřebuje jen minimum času na přípravu
Kolik droždí potřebujeme do vánočky: Poradíme vám, jak na poměr surovin
Komentáře