Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kolik soli dát do sekané? Poradíme, jak nepřesolit a upéct tu nejlepší domácí sekanou
Zdroj: Pixabay

Sůl je známý nerost potřebný k životu i k posílení chuti jídla, do kterého ji přidáme. Jak osolit, ale nepřesolit, ptá se většina začátečníků. Přinášíme několik rad, jak solit mleté maso na oblíbenou domácí sekanou.

Sůl je pro naše tělo nezbytná. I proto se říká, že sůl je nad zlato. Zároveň ji musíme používat s mírou, protože zbytečně mnoho soli tělu ubližuje. Současný trh nabízí několik druhů soli, budeme ale psát o té nejběžnější - o soli kuchyňské.

Kolik soli dát do sekané

Tato otázka trápí nejednoho začátečníka v kuchyni. Zvlášť pokud je v receptu na sekanou uvedeno - dejte sůl podle chuti. Jak tedy mleté maso na sekanou osolit?

  • Zvažte mleté maso nachystané na přípravu a osolte ho 2 % soli (dvěma procenty hmotnosti masa). Tzn.:
    • k 500 g mletého masa přidáte 10 g soli
    • k 1200 g masa dáte 24 g soli (1 % je 12, tedy 2 % je 24 g soli) atp.
  • Po promíchání všech surovin dohromady můžete vyzkoušet, jestli bude sekaná dostatečně osolená. I to je jednoduché.
  • Někdo ochutnává kousek syrové směsi, ale vhodnější je vytvořit z hmoty maličký karbanátek a usmažit ho na pánvi nebo na talíři v MT. Po ochutnání hotového karbanátku pak směs na sekanou možná ještě trochu dosolíte.

Jak nepřesolit sekanou

Jako nám nechutná jídlo nedosolené, není dobrá ani přesolená sekaná. Při odměřování soli mějte na paměti několik pravidel.

  • Trh nabízí mnoho druhů soli (kuchyňskou jemnou či hrubší, himálajskou, černou sůl, solný květ, mořskou, maldonskou vločkovou, uzenou) a každá sůl solí jinak.
  • Pokud pracujete jen s kuchyňskou solí, možná si zvyknete na dávkování lžičkou, bez vážení. Zkuste to - rovná lžička by měla obsahovat 5 g soli.
  • Sekanou může lehce "přisolit" přidaný strouhaný sýr (je přirozeně slaný) a také oblíbené směsi koření (Grilovací, Americké brambory, Podravka ad.) obsahují mnoho soli. Tomu je nutné množství použité soli v sekané přizpůsobit.

Pokud budete se solí pracovat opatrněji, maso nepřesolíte a pokaždé upečete výbornou domácí sekanou, na kterou se bude těšit celá rodina.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky