Kompoty bez cukru: Dají se připravit do zásoby, ale musíme je rychleji spotřebovat
Kompot znamená ovoce, uvařené v cukrovém sirupu. Používáme jakékoliv ovoce, které lze po očištění pokrájet na kousky, krátce povařit a sterilizovat ve skleničkách s víčky. Někdy je však nutné se bílému cukru vyhnout.
Kompoty bez cukru jsou určeny pro diabetiky, lidi v redukční dietě a při nízkosacharidové stravě. Kompoty s konzervanty vydrží až jeden rok, ale domácí kompoty bez cukru musíme uchovávat v lednici a sníst je co nejdříve.
Mohlo by vás zajímat
Jak na kompot bez cukru
Při přípravě postupujeme stejně jako u kompotů s cukrem:
- Ovoce očistíme, oloupeme, odpeckujeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrolu s horkou vodou a krátce povaříme.
- Během vaření přidáme k ovoci špetku soli, která z něj paradoxně vytáhne sladkost. Můžeme přidat i koření (hřebíček).
- Zralé ovoce je sladké dost - pokud ne, použijeme vhodnou přírodní náhražku cukru. Každá sladí jinak, proto je důležité číst etikety.
- Kompot nalijeme do čistých horkých skleniček a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Po vyndání sklenice opatrně otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
Pokud se nemusíme v konzumaci cukru omezovat nebo vaříme pro děti, můžeme využít k přípravě kompotu i dýni - podívejte se na naše video:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak otevřít šroubovací víčko. Zavařovací sklenice s marmeládou či kompotem nebývá vždy snadné otevřít. Pomůže několik rad
Desatero rad na téma kompoty: Poradíme, jak sezónní ovoce nejlépe zavařit a uchovat
Komentáře