Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompot znamená ovoce, uvařené v cukrovém sirupu. Používáme jakékoliv ovoce, které lze po očištění pokrájet na kousky, krátce povařit a sterilizovat ve skleničkách s víčky. Někdy je však nutné se bílému cukru vyhnout.

Kompoty bez cukru jsou určeny pro diabetiky, lidi v redukční dietě a při  nízkosacharidové stravě. Kompoty s konzervanty vydrží až jeden rok, ale domácí kompoty bez cukru musíme uchovávat v lednici a sníst je co nejdříve.

Jak na kompot bez cukru

Při přípravě postupujeme stejně jako u kompotů s cukrem:

  • Ovoce očistíme, oloupeme, odpeckujeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na malé kousky, které vložíme do kastrolu s horkou vodou a krátce povaříme.
  • Během vaření přidáme k ovoci špetku soli, která z něj paradoxně vytáhne sladkost. Můžeme přidat i koření (hřebíček).
  • Zralé ovoce je sladké dost - pokud ne, použijeme vhodnou přírodní náhražku cukru. Každá sladí jinak, proto je důležité číst etikety.
  • Kompot nalijeme do čistých horkých skleniček a sterilujeme 10 minut na 80 °C. Po vyndání sklenice opatrně otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Pokud se nemusíme v konzumaci cukru omezovat nebo vaříme pro děti, můžeme využít k přípravě kompotu i dýni - podívejte se na naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky