Jak použít kopřivu do nápojů jako je čaj, smoothie, zelený nápoj či sirup
Přestože kopřivu vnímáme spíše jako plevel, její léčivé účinky znaly již naše babičky. Pro zpracování v kuchyni se používají pouze mladé lístky a výhonky. Z tohoto důvodu se sklízí kopřivy ideálně v období jara. Nejenže můžeme tuto rostlinu použít do jídel, ale hodí se i pro výrobu různých nápojů.
Čím čerstvější kopřivu používáme, tím výraznější jsou její účinky. Díky obsaženým látkám má kopřiva celou řadu pozitivních vlivů, a pro její využití se nabízí řada způsobů aplikace - od přímé konzumace (např. velikonoční hlavička), přes čaje a sirupy, až k různým mastičkám.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kopřivový čaj
Kopřivový čaj připravíme z usušených nebo z čerstvých kopřivových listů. Hrst listů zalijeme vařící vodou a necháme přibližně 15 minut louhovat, poté slijeme. Čaj si podle chuti dosladíme medem a popíjíme ho teplý nebo vlažný. Doporučované množství kopřivového čaje jsou 2 až 3 šálky denně.
Smoothie nebo zelený nápoj
Pár listů čerstvých kopřiv můžeme přidat i do nápojů jako je smoothie nebo zelený nápoj. Čerstvě utržené listy jemně opláchneme ve vlažné vodě a společně s dalšími ingrediencemi důkladně rozmixujeme. S množstvím kopřivových listů v nápoji buďme ale velmi opatrní, mohou na nás působit dráždivě. Kdo chce, může kopřivy před přidáním krátce spařit.
Kopřivový sirup
Podobně jako bezový, levandulový či mátový sirup si doma připravíme kopřivový sirup. Sirup lze připravit ve formě zastudena i pomocí vaření. Následující video-recept nám názorně poradí, jak na to:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Jak připravit kopřivový čaj. Dobře chutná z čerstvých i sušených kopřiv
Čaj z rýmovníku nám nabízí rychlou pomoc při rýmě a nachlazení. Pěstování této bylinky je nenáročné a za oknem ji máme stále po ruce
Komentáře