Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivy jsou ceněnou jarní bylinou, která je snadno dostupná pro většinu z nás. Kopřivy rostou v našich zahradách, často jako nechtěný plevel, ale najdete je běžně i ve volné přírodě. Na sběr kopřiv pro využití v kuchyni si vyberte čisté místo, vzdálené od silnice.

Sběr kopřiv provádějte v rukavicích, abyste si zbytečně nepopálili ruce. Sbírejte je do košíku nebo látkové tašky, listy zbytečně nestlačujte, aby se nezapařily, než si je donesete domů. Na výrobu sirupu se nejlépe hodí mladé a zdravé vršky kopřiv

Jak se dělá sirup z kopřiv

Postupujte podobně, jako když připravujete sirup z květů černého bezu.

  1. Na základní dávku budete potřebovat 4 litry vody, 4 citrony, 125 vršků kopřiv, 6 lžiček kyseliny citronové, 3,5 kg cukru krystal. Můžete použít hnědý cukr místo cukru obyčejného.
  2. Vodu svařte s dobře omytými a nakrájenými citrony
  3. Po vychladnutí přidejte kopřivy, promíchejte a nechte 24 hodin v chladu louhovat. Nádobu přikryjte.
  4. Tip 1: Citrony nemusíte vařit, můžete je oloupat a přidat až zároveň s vršky kopřiv, stejně jako u bezového sirupu.
  5. Poté vše přeceďte a kopřivy i citrony lehce vymačkejte.
  6. Přisypte cukr a kyselinu citrónovou. Vše společně důkladně zamíchejte. 
  7. Tip 2: Rozpouštění cukru probíhá pomalu, proto míchání vždy po chvíli zopakujte. Cukr musí být dostatečně rozpuštěný, než sirup nalijete do sklenic, jinak by se ve sklenicích začal naspodu usazovat.
  8. Dobře rozpuštěný sirup nalijte do lahví pomocí trychtýře. Dejte pozor, abyste zbytečně nepotřísnili okraje sklenice - pokud se tak stane, dobře je očistěte.
  9. Tip 3: Sklenice musí být dokonale čisté a vypařené (např. z trouby), ale sirup do nich nalévejte teprve po jejich vychladnutí.
  10. Při pečlivé manipulaci a dokonalé čistotě se sirupy zastudena nekazí, skladujte je v chladnu a temnu, na suchém místě. Po otevření je brzy spotřebujte. 
  11. Tip 4: Pokud chcete mít jistotu, že se sirup nezačne kazit, nalijte na vršek lahví ještě lžičku alkoholu. Tenká vrstvička předejde kažení. Při manipulaci sklenice zásadně nenaklánějte. Alkoholem můžete vypláchnout i víčka, dříve než sklenice uzavřete.

Podívejte se na kompletní recept na výrobu sirupu z vršků kopřiv, doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, které vám pomohou předejít zbytečným chybám.

Kopřivový sirup můžete připravit i zatepla, nebo také můžete kopřivy přidávat do pampeliškového medu.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám sirup povedl.

Komentáře

Další tipy a triky