Jak udělat kopřivový sirup zastudena. Tento jarní hit zvládnou snadno i začátečníci
Kopřivy jsou ceněnou jarní bylinou, která je snadno dostupná pro většinu z nás. Kopřivy rostou v našich zahradách, často jako nechtěný plevel, ale najdete je běžně i ve volné přírodě. Na sběr kopřiv pro využití v kuchyni si vyberte čisté místo, vzdálené od silnice.
Sběr kopřiv provádějte v rukavicích, abyste si zbytečně nepopálili ruce. Sbírejte je do košíku nebo látkové tašky, listy zbytečně nestlačujte, aby se nezapařily, než si je donesete domů. Na výrobu sirupu se nejlépe hodí mladé a zdravé vršky kopřiv.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se dělá sirup z kopřiv
Postupujte podobně, jako když připravujete sirup z květů černého bezu.
- Na základní dávku budete potřebovat 4 litry vody, 4 citrony, 125 vršků kopřiv, 6 lžiček kyseliny citronové, 3,5 kg cukru krystal. Můžete použít hnědý cukr místo cukru obyčejného.
- Vodu svařte s dobře omytými a nakrájenými citrony.
- Po vychladnutí přidejte kopřivy, promíchejte a nechte 24 hodin v chladu louhovat. Nádobu přikryjte.
- Tip 1: Citrony nemusíte vařit, můžete je oloupat a přidat až zároveň s vršky kopřiv, stejně jako u bezového sirupu.
- Poté vše přeceďte a kopřivy i citrony lehce vymačkejte.
- Přisypte cukr a kyselinu citrónovou. Vše společně důkladně zamíchejte.
- Tip 2: Rozpouštění cukru probíhá pomalu, proto míchání vždy po chvíli zopakujte. Cukr musí být dostatečně rozpuštěný, než sirup nalijete do sklenic, jinak by se ve sklenicích začal naspodu usazovat.
- Dobře rozpuštěný sirup nalijte do lahví pomocí trychtýře. Dejte pozor, abyste zbytečně nepotřísnili okraje sklenice - pokud se tak stane, dobře je očistěte.
- Tip 3: Sklenice musí být dokonale čisté a vypařené (např. z trouby), ale sirup do nich nalévejte teprve po jejich vychladnutí.
- Při pečlivé manipulaci a dokonalé čistotě se sirupy zastudena nekazí, skladujte je v chladnu a temnu, na suchém místě. Po otevření je brzy spotřebujte.
- Tip 4: Pokud chcete mít jistotu, že se sirup nezačne kazit, nalijte na vršek lahví ještě lžičku alkoholu. Tenká vrstvička předejde kažení. Při manipulaci sklenice zásadně nenaklánějte. Alkoholem můžete vypláchnout i víčka, dříve než sklenice uzavřete.
Podívejte se na kompletní recept na výrobu sirupu z vršků kopřiv, doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, které vám pomohou předejít zbytečným chybám.
Kopřivový sirup můžete připravit i zatepla, nebo také můžete kopřivy přidávat do pampeliškového medu.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám sirup povedl.
Komentáře