Badyán: Voňavé koření ve tvaru osmicípé hvězdy využijeme nejen o Vánocích
Badyán patří mezi oblíbené vánoční koření, a to nejen proto, že ho najdeme v typicky vánočních nápojích a pokrmech, ale pro jeho krásný vzhled ho používáme i na výrobu voňavých vánočních věnců. V kuchyni má ale i další využití.
Badyán v celku vypadá jako osmicípá hvězda, která svou vůní připomíná anýz, proto se tomuto koření také někdy hvězdicový anýz přezdívá. Nejlepší je kupovat badyán v celku a mlít si ho doma až těsně před vařením, jelikož tak bude jeho chuť a vůně mnohem intenzivnější.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Použití badyánu v kuchyni
Vůni badyánu máme všichni spojenou především s Vánocemi, to však neznamená, že ho nemůžeme přidat i do nevánočních pokrmů.
- Pokud si doma připravujeme vlastní perníkové koření, nebo jsme si alespoň přečetli složení toho kupovaného, víme, že badyán v koření do perníčků nesmí chybět.
- Podobně jako perníkové koření si doma vyrobíme i perníkový sirup, který se nejčastěji přidává do kávy, chuť dodá ale i jakémukoliv jinému horkému nápoji.
- Badyán v celku skvěle provoní svařené víno, ovocný punč, ale i něco silnějšího, jako je grog nebo domácí ořechovice.
- Hvězdičku badyánu umeleme spolu s naší oblíbenou zrnkovou kávou a uděláme si tak provoněný lahodný nápoj.
- Badyán využijeme i při přípravě domácího pečeného čaje, který přichystáme nejen pro sebe, ale můžeme jím obdarovat i své blízké.
- S ovocem bude chuť a vůně badyánu ladit nejenom v čaji, ale i v citrusovém salátu, v kompotu, marmeládě či v pečených povidlech.
- Mletý badyán přidáme do různých řezů, dortů, koláčů a závinů, ale i do krémů nebo náplní do těchto moučníků.
- Skvěle se badyán vyjímá také ve slané kuchyni, a to zejména v omáčkách k masu, v marinádách, nebo například v játrové paštice.
- Nejenom výbornou pochoutkou, ale i hezkým dárkem jsou nakládané sýry v oleji, kam se nemusíme bát přidat i hvězdičku badyánu.
- Badyán také použijeme jako koření do polévky, a to ať už té sladké ovocné, nebo do klasického vývaru.
Bábovka je oblíbeným receptem, protože je rychle připravená a krásně se rozplývá na jazyku. Aby byla vláčnější, přidáme do ní nastrouhanou cuketu, a aby byla trochu nevšední, okořeníme ji mletým badyánem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat koření? Mít ho hned po ruce u sporáku je opravdu velkou chybou
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování
Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Komentáře