Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Badyán patří mezi oblíbené vánoční koření, a to nejen proto, že ho najdeme v typicky vánočních nápojích a pokrmech, ale pro jeho krásný vzhled ho používáme i na výrobu voňavých vánočních věnců. V kuchyni má ale i další využití.

Badyán v celku vypadá jako osmicípá hvězda, která svou vůní připomíná anýz, proto se tomuto koření také někdy hvězdicový anýz přezdívá. Nejlepší je kupovat badyán v celku a mlít si ho doma až těsně před vařením, jelikož tak bude jeho chuť a vůně mnohem intenzivnější.

Použití badyánu v kuchyni

Vůni badyánu máme všichni spojenou především s Vánocemi, to však neznamená, že ho nemůžeme přidat i do nevánočních pokrmů.

Bábovka je oblíbeným receptem, protože je rychle připravená a krásně se rozplývá na jazyku. Aby byla vláčnější, přidáme do ní nastrouhanou cuketu, a aby byla trochu nevšední, okořeníme ji mletým badyánem

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky