Zahřívací koření: Nejen horký nápoj, ale i správně ochucený pokrm nás zahřeje
Bez koření se v kuchyni neobejdeme. Dodává pokrmům chuť a barvu, při vaření pak provoní celou místnost. Některé druhy koření nás navíc dokážou příjemně zahřát, což oceníme zejména v sychravých a mrazivých dnech.
Když přijdeme domů během chladných podzimních či zimních měsíců, mnoho z nás hned zapíná rychlovarnou konvici a vaří si oblíbený čaj. Nejen horké tekutiny, ale i správně kořeněné jídlo však dokáže rychle zahřát náš organismus.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Koření na zahřátí
Ve studeném a nepříznivém počasí musíme mít na mysli, že není důležité se zahřívat pouze zvenku zimní bundou, šálou a čepicí, ale že naše tělo potřebuje ohřát i zevnitř - následující koření je k tomu ideální.
- Skořice: Asi nejznámějším hřejivým kořením je skořice, která nás zahřívá stimulací krevního oběhu. Mletou skořici si ráno přidáme do ovesné kaše, celou pak využijeme při přípravě horkého punče.
- Hřebíček: Stejně jako skořice, i pár kousků hřebíčku nám plave v kelímku punče či svařáku, bez kterého si oblíbené vánoční trhy už neumíme snad ani představit.
- Vanilka: Naopak méně obvyklým zahřívacím kořením je vanilka, která zahřeje nejen zevnitř, ale i na duši. Musí se však jednat o pravou vanilku, proto si na obalení vanilkových rohlíčků letos připravme domácí vanilkový cukr.
- Badyán: Toto krásně vypadající koření ve tvaru hvězdičky známe zejména v případě, že si doma připravujeme vlastní perníkové koření. Do něj se používá badyán mletý, v celku se nádherně vyjímá v horkých nápojích.
- Zázvor: Koření, které by ve studených měsících nemělo chybět v žádné kuchyni. Mletý se skvěle hodí do husté polévky, čerstvý zázvor pak využijete zejména pod maso, ale i ve sladké kuchyni.
- Kurkuma: Indické koření se řadí mezi oblíbené zahřívače našeho organismu. Kurkuma nejenže rozproudí náš metabolismus, ale také zbarví pokrm do krásně žluté. Přidávat ji můžeme do pokrmů samostatně nebo v pikantní směsi kari.
- Chilli: Pořádně se zapotíme i při konzumaci pokrmů s chilli. Pálivé však nemusí být pouze omáčky nebo maso, pokud máme rádi sladké, měli bychom vyzkoušet pikantní chilli čokoládu.
- Pepř: I základní koření, které máme všichni doma, dokáže příjemné ohřát, a to nejen ve slaných pokrmem, ale například i v čaji. Větší zahřívací účinky má pak pepř kajenský.
Jak již bylo řečeno, základem koření kari je kurkuma. Dále v něm mimo jiné můžeme najít zázvor, skořici, pepř, hřebíček nebo chilli - tedy mnoho zahřívacího koření. Kuřecí kari je tak ideální večeří, která nás po studeném zimním dnu náležitě zahřeje.
Komentáře