Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová petržel patří mezi naše nejoblíbenější druhy zeleniny. Pěstuje se podobně jako mrkev, potřebuje lehčí a dobře propustné půdy s dostatečnou zásobou humusu. Víte, jak kořenovou petržel vysévat a pěstovat?

Kořenová petržel se hodí ke konzumaci v čerstvém stavu, po nastrouhání ji přidáváme do pomazánek v kombinaci s celerem a mrkví, ale nejčastěji ji používáme po tepelné úpravě. Vařená petržel je důležitou součástí polévek, bramborových salátů i zapékaných jídel.

Jak pěstovat kořenovou petržel

Pro začátečníky máme několik rad.

  • Petržel vyséváme na dobře osluněné stanoviště, zásadně ji nedáváme na místa čerstvě vyhnojená chlévským hnojem. Kompost je vhodný, půda musí být dobře a do hloubky připravená.
  • "Petržel vyžaduje lehčí, záhřevné, propustné a hluboké půdy, pokud možno bez kamenů. Nejvhodnější jsou půdy písčitohlinité, hlinitopísčité až jílovitohlinité s dostatečnou zásobou humusu. Na těžkých sléhavých půdách trpí kořeny rzivostí a chorobami." ( Zahrádkář, březen 2019, Jan Prášil)
  • Výsev provádíme co nejdříve na jaře, jakmile připravíme záhony.
  • Semínka vyséváme do řádků vzdálených od sebe 20–30 cm, do hloubky 1,5 cm. Po vzejití petržel vyjednotíme na nejméně 2,5 cm.
  • Jednocení, nebo spíš nejednocení, představuje obvyklý problém při pěstování petržele. Začátečníci na ně často zapomínají. Během růstu petržel protrháváme (jednotíme) opakovaně. V případě petržele se doporučuje nechat mezi jednotlivými rostlinami alespoň 8–10 cm
  • V průběhu vegetace půdu v okolí petržele kypříme a odplevelujeme a dbáme na dostatečnou zálivku. Mohlo by vás zajímat, jak likvidovat plevel na zahradě.
  • Petržel dobře snáší chladné počasí, na podzim ji sklízíme později než mrkev, ale na záhonech vydrží až do jara. Podívejte se, jak skladovat kořenovou zeleninu v písku.
  • Nať kořenové petržele je vhodná ke konzumaci stejně jako naťová petržel.
  • Tip: Pěstování na hrůbcích je pro kořenovou petržel osvědčenou alternativou, tímto způsobem snáze získáme velké a kvalitní kořeny. Na hrůbky (vyvýšené brázdičky) vyséváme dvojřádky nebo trojřádky petržele.

Snadnější je pěstování naťové petržele, která vytváří jen kratší kořeny a snese i polostín

Petržel se hodí k rychlení

Petrželovou nať si na zimu snadno zmrazíme nebo usušíme. Kromě toho si ji i v zimě můžeme vypěstovat.

  • Kořenová petržel je vhodná k rychlení stejně jako pažitka. Kořeny vysadíme na podzim do květináčů, které v zimě postupně přeneseme na okenní parapet. K tomuto účelu se používají tzv. petrželáky (nádoby na pěstování bylinek s postranními otvory).
  • Můžete vyzkoušet jednoduché rychlení vršku kořenové petržele - položte jej na talířek s trochou vody (pravidelně ji měňte), brzy začne vyrůstat nať.

Kořenová petržel je nepostradatelnou součástí tradiční svíčkové omáčky. Uvařit si ji můžete podle následujícího videa.

 

Zdroj: Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší, Začínáme zahrádkařit - Miloslav Ryšán

Komentáře

Další tipy a triky