Kořenová petržel je naše oblíbená zelenina. Na pěstování má specifické požadavky
Kořenová petržel patří mezi naše nejoblíbenější druhy zeleniny. Pěstuje se podobně jako mrkev, potřebuje lehčí a dobře propustné půdy s dostatečnou zásobou humusu. Víte, jak kořenovou petržel vysévat a pěstovat?
Kořenová petržel se hodí ke konzumaci v čerstvém stavu, po nastrouhání ji přidáváme do pomazánek v kombinaci s celerem a mrkví, ale nejčastěji ji používáme po tepelné úpravě. Vařená petržel je důležitou součástí polévek, bramborových salátů i zapékaných jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat kořenovou petržel
Pro začátečníky máme několik rad.
- Petržel vyséváme na dobře osluněné stanoviště, zásadně ji nedáváme na místa čerstvě vyhnojená chlévským hnojem. Kompost je vhodný, půda musí být dobře a do hloubky připravená.
- "Petržel vyžaduje lehčí, záhřevné, propustné a hluboké půdy, pokud možno bez kamenů. Nejvhodnější jsou půdy písčitohlinité, hlinitopísčité až jílovitohlinité s dostatečnou zásobou humusu. Na těžkých sléhavých půdách trpí kořeny rzivostí a chorobami." ( Zahrádkář, březen 2019, Jan Prášil)
- Výsev provádíme co nejdříve na jaře, jakmile připravíme záhony.
- Semínka vyséváme do řádků vzdálených od sebe 20–30 cm, do hloubky 1,5 cm. Po vzejití petržel vyjednotíme na nejméně 2,5 cm.
- Jednocení, nebo spíš nejednocení, představuje obvyklý problém při pěstování petržele. Začátečníci na ně často zapomínají. Během růstu petržel protrháváme (jednotíme) opakovaně. V případě petržele se doporučuje nechat mezi jednotlivými rostlinami alespoň 8–10 cm.
- V průběhu vegetace půdu v okolí petržele kypříme a odplevelujeme a dbáme na dostatečnou zálivku. Mohlo by vás zajímat, jak likvidovat plevel na zahradě.
- Petržel dobře snáší chladné počasí, na podzim ji sklízíme později než mrkev, ale na záhonech vydrží až do jara. Podívejte se, jak skladovat kořenovou zeleninu v písku.
- Nať kořenové petržele je vhodná ke konzumaci stejně jako naťová petržel.
- Tip: Pěstování na hrůbcích je pro kořenovou petržel osvědčenou alternativou, tímto způsobem snáze získáme velké a kvalitní kořeny. Na hrůbky (vyvýšené brázdičky) vyséváme dvojřádky nebo trojřádky petržele.
Snadnější je pěstování naťové petržele, která vytváří jen kratší kořeny a snese i polostín.
Petržel se hodí k rychlení
Petrželovou nať si na zimu snadno zmrazíme nebo usušíme. Kromě toho si ji i v zimě můžeme vypěstovat.
- Kořenová petržel je vhodná k rychlení stejně jako pažitka. Kořeny vysadíme na podzim do květináčů, které v zimě postupně přeneseme na okenní parapet. K tomuto účelu se používají tzv. petrželáky (nádoby na pěstování bylinek s postranními otvory).
- Můžete vyzkoušet jednoduché rychlení vršku kořenové petržele - položte jej na talířek s trochou vody (pravidelně ji měňte), brzy začne vyrůstat nať.
Kořenová petržel je nepostradatelnou součástí tradiční svíčkové omáčky. Uvařit si ji můžete podle následujícího videa.
Zdroj: Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší, Začínáme zahrádkařit - Miloslav Ryšán
Komentáře