Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová zelenina je na našich zahradách zvlášť oblíbená. Většinou není náročná na teplotu a pěstovat ji mohou i méně zkušení. Bez vláhy a péče o záhony ale výsledky budou nevalné. Máme pro vás několik rad a tipů, jak zacházet s kořenovou zeleninou během podzimu.

Kořenová zelenina se obvykle pěstuje pro své podzemní části, ale u některých druhů využíváme i ty nadzemní - jedná se především o petržel a celer, jejichž listy jsou výborné do polévek. Nejoblíbenější druhy kořenové zeleniny jsou mrkev, petržel, celer, černý kořen, pastiňák, řepa, tuřín, vodnice, ředkev a ředkvička. Liší se od sebe délkou vegetační doby, možnostmi využití i trvanlivostí.

Jak mít kvalitní kořenovou zeleninu

Kořenová zelenina během září rychle narůstá. Počasí už bývá vlhčí a chladnější, což této zelenině naprosto vyhovuje. A jak s ní zacházet?

  1. Protrhávejte: Máte na záhonech hustě rostoucí mrkev, petržel nebo třeba červenou řepu? I když jste rostliny během sezóny protrhávali, pamatujte na to i nyní na podzim. Jak zelenina roste, potřebuje stále více prostoru. Pokud protrháte ty největší rostliny, pak ty menší ještě dorostou. Můžete to udělat i naopak - protrhat menší, které jsou chuťově výborné, aby ty velké narostly o to více.
  2. Okopávejte a odplevelujte: Přes léto bylo okopávání opravdu náročné. Při horkém počasí je neoblíbená práce únavná a jde těžko. Na podzim už se tyto činnosti dělají mnohem snadněji. V nakypřeném a vyčištěném záhoně pak zelenina poroste daleko lépe.
  3. Zalévejte: Pokud je sucho, kořenové zelenině prospěje zálivka. Měla by být pravidelná a mírná. Pokud zaléváme např. ředkvičky nepravidelně a hodně, mohou začít  praskat.
  4. Postarejte se o včasnou sklizeň: Kořenovou zeleninu je potřeba kompletně sklidit před příchodem mrazíků. To, co brzy nespotřebujeme, můžeme zmrazit, zavařit, usušit nebo vhodným způsobem uskladnit (např. v písku).
Podle následujícího videoreceptu snadno připravíte výbornou celerovou pomazánku. Můžete ji udělat na večeři i jako pohoštění pro návštěvu, pomazánka bude mít určitě úspěch.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky