Kořenová zelenina: Tyto 4 tipy zajistí skvělou sklizeň oblíbených druhů
Kořenová zelenina je na našich zahradách zvlášť oblíbená. Většinou není náročná na teplotu a pěstovat ji mohou i méně zkušení. Bez vláhy a péče o záhony ale výsledky budou nevalné. Máme pro vás několik rad a tipů, jak zacházet s kořenovou zeleninou během podzimu.
Kořenová zelenina se obvykle pěstuje pro své podzemní části, ale u některých druhů využíváme i ty nadzemní - jedná se především o petržel a celer, jejichž listy jsou výborné do polévek. Nejoblíbenější druhy kořenové zeleniny jsou mrkev, petržel, celer, černý kořen, pastiňák, řepa, tuřín, vodnice, ředkev a ředkvička. Liší se od sebe délkou vegetační doby, možnostmi využití i trvanlivostí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mít kvalitní kořenovou zeleninu
Kořenová zelenina během září rychle narůstá. Počasí už bývá vlhčí a chladnější, což této zelenině naprosto vyhovuje. A jak s ní zacházet?
- Protrhávejte: Máte na záhonech hustě rostoucí mrkev, petržel nebo třeba červenou řepu? I když jste rostliny během sezóny protrhávali, pamatujte na to i nyní na podzim. Jak zelenina roste, potřebuje stále více prostoru. Pokud protrháte ty největší rostliny, pak ty menší ještě dorostou. Můžete to udělat i naopak - protrhat menší, které jsou chuťově výborné, aby ty velké narostly o to více.
- Okopávejte a odplevelujte: Přes léto bylo okopávání opravdu náročné. Při horkém počasí je neoblíbená práce únavná a jde těžko. Na podzim už se tyto činnosti dělají mnohem snadněji. V nakypřeném a vyčištěném záhoně pak zelenina poroste daleko lépe.
- Zalévejte: Pokud je sucho, kořenové zelenině prospěje zálivka. Měla by být pravidelná a mírná. Pokud zaléváme např. ředkvičky nepravidelně a hodně, mohou začít praskat.
- Postarejte se o včasnou sklizeň: Kořenovou zeleninu je potřeba kompletně sklidit před příchodem mrazíků. To, co brzy nespotřebujeme, můžeme zmrazit, zavařit, usušit nebo vhodným způsobem uskladnit (např. v písku).
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak likvidovat plevel na zahradě. Poradíme, jak se ho úspěšně zbavit i bez chemie
Celerová pomazánka je snadná, rychlá, osvěžující a lahodná. Pojďte ji vyzkoušet
Jak skladovat kořenovou zeleninu v písku? Mrkev, petržel i pastiňák uložíme podle rad našich babiček a vydrží řadu měsíců
Komentáře