Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polotovar pro přípravu dortu nebo zákusků se může hodit nejen v létě, ale i v zimě. Nemusíme péct korpus a pak dlouho čekat, než vychladne - prostě ho vyndáme z mrazáku a rychle dozdobíme podle potřeby.

Léto patří prázdninám, výletům, grilování a koupání. Která hospodyňka by byla ráda, když horký den prostojí u trouby, protože se ohlásila nečekaná návštěva? Každý má sice doma nějaké sušenky, ale to není ono. A letní oslava se bez dortu neobejde.

Jak připravit dort do mrazáku

Někdy stačí upéct dva korpusy najednou a jeden z nich zamrazit. Musíme se podívat, kolik místa v mrazáku máme - někdy stačí jen pár centimetrů prostoru:

  • Pokud máme místo, zabalíme do fólie celý dortový korpus a necháme ho zmrznout. Podnos později vyndáme, aby nepřekážel.
  • Velký dort seřízneme na tři pláty a každý plát zmrazíme na podnose, zabalený do potravinářské fólie. Také můžeme spotřebovat dva pláty a jen jeden zamrazit.
  • Korpus na řezy nakrájíme na stejné pruhy, z nichž některé dáme do mrazáku, opět každý zabalený ve fólii. Předem je můžeme i proříznout.

Co se dá zamrazit jako polotovar

Nemusíme mrazit jen dort - rozhoduje místo, které v mrazáku máme:

  • Piškotové cupcaky, upečené v deštivém dni, jsou vděčným polotovarem pro rychlé dozdobení pro nečekanou návštěvu.
  • Muffiny s kousky ovoce mohou být v dispozici pokaždé, kdy dítko potřebuje zahnat hlad vydatnou svačinkou.
  • Zákusky z odpalovaného těsta jsou po rozmražení připraveny ihned k plnění - například profiterolky, věnečky či větrníky.
  • Dortíky - například kolečka je výhodné vykrájet z piškotu hned po upečení. Po rozmražení bude jejich ozdobení opravdu rychlé.

Co s polotovary po rozmrazení

Než korpusy povolí, připravíme si nějaký z rychlých krémů, který vyšleháme:

  • Změklé máslo, kondenzované mléko Salko a 1 lžíce cukru.
  • Půl kelímku čokoládové pomazánky či Nutelly, 1 změklé máslo.
  • Šlehačka s cukrem, popřípadě se sýrem mascarpone.
  • Tvaroh, vyšlehaný s cukrem, do kterého přimícháme šlehačku.
  • Použijeme pudink bez vaření, zašlehaný do smetany s jogurtem.
  • Korpusy stačí potřít marmeládou a polít rozpuštěnou čokoládou.

Smetana a mascarpone s cukrem jsou jedním z lehkých letních krémů - zkuste si jeho přípravu podle videa:

Sladké drobečky

Od vyndání korpusu z mrazáku do ozdobení dortu uběhne maximálně 1 hodina - za tu dobu bychom nestihli moučník ani upéct a vychladit. Krémy jsou rychlé, bez tepelně zpracované složky, a většinu surovin máme doma. Hotový moučník ozdobíme tím, co najdeme ve spíži - čerstvým, kompotovaným a lyofilizovaným ovocem, cukrářskými dekoracemi, nastrouhanou čokoládou, sekanými oříšky, kokosem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky