Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak péct plněné vánoční košíčky? Těsto je základ, ale nepodceňujte ani zdobení
Zdroj: Toprecepty.cz

Košíčky s náplní moc hezky vypadají a pod ozdobou nebo polevou skrývají kromě těsta i některou z lahodných náplní. Kombinovat chutě se snažíme tak, aby k sobě ladily.

Těsto na korpus košíčku

Většina těst na košíčky bývá z klasického lineckého těsta, k ovocným košíčkům doporučujeme těsto citronové nebo kokosové, k čokoládovým je výborné ořechové nebo kakaové.

Nejčastěji se jedná o sladké křehké těsto, které si navíc snadno zapamatujete, protože poměr mouky, másla a cukru je přesně 3:2:1. Tedy 300g hladké mouky, 200g másla, 100g moučkového cukru a 1… Podívejte se na všechny košíčky.

Postupujeme tak že plát těsta rozválíme a vykrojíme kolečka přiměřené velikosti. Košíčkové formičky těmito kolečky vyložíme a lehce přimáčkneme. Po upečení vyklopíme. Korpusy košíčků můžeme mít připravené předem, v chladnu nebo mrazáku vydrží poměrně dlouho.

Pěkně popsaná těsta i krémy nabídl náš Magazín:

Náplně mohou být krémové; většina krémů je vanilkových, karamelových, čokoládových, ale i kávové jsou výborné. Krém je vhodný máslový nastavený v páře šlehanou vaječnou hmotou, moučnou kaší nebo slazeným kondenzovaným mlékem svařeným na karamel. Pudinkové krémy mají kratší trvanlivost. Krém na korpusy stříkáme zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou.

Jiného druhu jsou náplně punčové, v kterých se smíchají podrcené piškoty nebo úlomky cukroví s máslem, zvlhčí se nějakou lihovinou (rum, likér apod), přidávají se ořechy. Doplněk tvoří pikantní marmeláda (rybíz, maliny, višně).
 

Polevy korunují dílo

Ne všechny košíčky musí mít polevu, ale dobrá a pěkná poleva hezky náplň uzavře a tím prodlouží její trvanlivost. Poleva se dává nejčastěji čokoládová, ale můžete zkusit i kávovou, ledovou nebo želatinovou. Poslední dvě jmenované se hodí k ovocným košíčkům.

Zdobení košíčků

Na polevu můžete posadit oříšek nebo mandli, ovocné želé nebo posypat trochou kokosu či cukrovým zdobením, pod želatinu ozdobně naskládáme kousky ovoce apod.

Tak ať jsou vaše košíčky krásné i chutné!

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář