Kouzlení s polevami: Jaké jsou možnosti dekorování čokoládou, fondánem a bílkovou polevou
Poleva je sladký přeliv dortů, řezů a zákusků, který po zchladnutí ztuhne a dá se krájet nožem. Poleva schová na moučníku všechny nerovnosti, ozdobí jej, dochutí a dodá mu punc luxusu, protože se dá libovolně dozdobit.
Nejznámějšími polevami jsou čokoládová, fondánová a bílková. Poléváme jimi dorty, řezy, zákusky, perníčky, vánoční cukroví. Polevy ale nemusí být jen jednoduše nalité na dort - mohou být dekorací, která celý moučník pozvedne o stupeň výše.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kouzla s čokoládovou polevou
Nejpoužívanější poleva je z kakaa nebo z čokolády:
- Lesklou polevu získáme z čokolády, která má více než 50 % kakaa. Pokud ji ředíme smetanou nebo vodou, přidáváme je horké a vše mícháme ve vodní lázni.
- Čokoládovou polevou můžeme ozdobit světlou plochu bílkové nebo fondánové polevy - a to cákáním čokolády ze lžičky nebo šrafováním pomocí sáčku.
- Malování polevou je snadné, pokud použijeme sáček s ustřiženou špičkou nebo zdobičku s malou dírkou. Takovým způsobem lze vyrábět i ozdoby.
- Zdobení plochy z polevy zbylou čokoládou nebo jiným odstínem čokolády (hořká, mléčná, bílá) je nenápadné a vkusné.
- Stékaná poleva z čokolády je dekorací sama o sobě a v současnosti se jí zdobí většina čokoládových a šlehačkových dortů.
Triky s fondánovou polevou
Fondánová poleva se připravuje ze šlehaného cukru a různých dochucovadel:
- Část fondánové polevy, kterou obarvíme jedlou potravinářskou barvou, můžeme nakapat do ještě mokré polevy - obě spolu splynou.
- Obarvenou polevu, nakapanou nebo nastříkanou do mokré bílé polevy, roztáhneme pomocí špejle. Například: špejlí projetá kapka = srdíčko.
- Čáry, nastříkané z cukrářského sáčku barevnou polevou do mokré bílé polevy, protahujeme špejlí jedním nebo dvěma směry.
- Fondánová poleva je po zatuhnutí pěkně pevná, proto do ještě vlhké přilepíme ozdoby podle potřeby - perličky, barevný máček, hoblinky čokolády.
- Mramorovaný vzor vytvoříme nakapáním malých teček čokolády nebo jinobarevné polevy do mokrého základu. Párátkem nebo špejlí barvy zamícháme.
Čarování s bílkovou polevou
Klasická poleva na vánoční cukroví a zdobené perníčky:
- Bílkovou polevou vyléváme plochy perníčků a cukroví. Použít můžeme i obarvenou polevu, která je velmi dekorativní.
- Zdobení bílkovou polevou je dekorovací technikou, při které protlačujeme polevu dírkou v cukrářském sáčku a tenkou linkou polevy kreslíme obrázky a krajky.
- Poleva je po zaschnutí dostatečně pevná na malování štětcem pomocí jedlých barev nebo na stříkání barvy airbrushem.
- Barevné perníčky jsou malým uměleckým dílem a maturitou všech šikovných cukrářek. Vyrobit lze úplně vše, na co si vzpomeneme.
- Hustá bílková poleva, kterou naneseme na perníčky nebo na marcipán jako tečky nebo obloučky, roztáhneme štětcem - vznikne luxusní krajka z polevy (viz úvodní fotografie).
Nesmíme zapomenout na karamelovou polevu, nezbytnou pro větrníky a některé druhy dortů, která se zdobí nasekanými ořechy nebo mandlemi - podívejte se na naše video jako na inspiraci:
Sladké drobečky
Stejně jako tři základní polevy můžeme zdobit i ty ostatní - například žloutkovou polevu nebo zrcadlovou mirror glaze ze želatiny. Ovocná poleva sice příliš neztuhne, ale pro svou sladce ovocnou chuť je oblíbená hlavně mezi dětmi. Mléčná, citrónová, pomerančová nebo rumová poleva jsou cukrové polevy s výborným a voňavým aroma.
Komentáře