Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozlíček polníček na zahradě: Již nyní se chystáme na časnou jarní sklizeň
Zdroj: Pixabay, Ivabalk

Listová zelenina patří mezi nejoblíbenější skupiny zeleniny pro kuchyňské využití. Stačí jen opláchnout listy a můžeme je servírovat - buď jen tak či na ozdobu pokrmů, nebo je přidávat do míchaných salátů. Obsahují tolik vody a vařením výrazně zmenší svůj objem, že využití zasyrova je nejvýhodnější.

Kromě různých odrůd salátů a populárního špenátu má velký úspěch v našich domácnostech také kozlíček polníček. Jeho svěží křehké lístky výborně chutnají a směle konkurují dalším druhům listové zeleniny. Můžeme si je běžně koupit, ale také sami vypěstovat

Jak sklízet polníček brzy na jaře

Kozlíček polníček pro časnou jarní sklizeň vyséváme od září do října. Pěstování kozlíčku polníčku není vůbec náročné, mohou se do něj pustit i začátečníci. Semínka nedáváme příliš nahusto - ideálně cca 2 semínka na 1 cm, mezi řádky od sebe stačí ponechat 10–15 cm

  1. Výsevy provádíme přímo do venkovních záhonů, v tom případě je skvělým pomocníkem a ochráncem netkaná textilie. Polníček dobře snáší mrazivé počasí, co ale nemá rád, jsou holomrazy, při nich hrozí nedostatek vláhy.
  2. Pokud máte možnost polníček vyset do skleníku, určitě neváhejte. Nezapomeňte mu poskytnou občas zálivku, během chladných dnů bude zemina vysychat jen pomalu. A můžete se těšit na velmi časnou jarní sklizeň.

Z rostlin sklízíme listové růžice a konzumujeme je obdobně jako salát. Díky vysokému obsahu živin jsou mimořádně ceněné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky